Guidad tur i Strängnäs den 3 juni av Strängnäs Gille

Kl 13.00 börjar en guidad tur av väderkvarnen och Grassagården.

Vi träffas på COOP parkeringen kl 12:15 för samåkning till Strängnäs.
Sista anmälan 30/5 till mariefredaker@spfseniorerna.se

Kl 13.00 börjar en guidad tur av väderkvarnen som tar cirka 20 minuter. Vi får veta hur kvarnen fungerar och dess historia. 10 deltagare/grupp.

Strängnäs väderkvarn ligger på Kvarnkullen i centrala Strängnäs. Kvarnen uppfördes 1855, och är av holländartyp. Den ägs sedan 1918 av Strängnäs kommun.

Kvarnen är synlig från stora delar av staden, och förklaras som byggnadsminne av länsstyrelsen i Södermanlands län, enligt vilken den har ett "stort kultur- och lokalhistoriskt intresse." På Kvarnkullens slutning ner mot staden ligger en hel del äldre träbyggnader som överlevde stadsbranden 1871, bland annat Grassagården.

Cirka kl. 13.40 vandrar vi ner till Grassagården där en guide tar hand om oss och visar oss runt.

Grassagården är som en "pärla" i hjärtat av gamla Strängnäs, den gamla borgargården från 1600-talet. Grassagården ligger i kvarteret med samma namn vid gatan som leder upp till Väderkvarnen. Den har klarat sig undan bränder, rivning och långtgående planering på ombyggnad. Den svåra branden 1871 slickade väggarna, men tack vare rådigt ingripande av kvinnor och barn, som bildade langarkedja och öste på vatten från Västerviken, stannade branden bakom brygghuset. 

Därefter kaffepaus till den som vill. Vi betalar själva. Vi bokar bord till kl. 14.30.

Vi träffas på COOP parkeringen kl 12:15 för samåkning till Strängnäs.

Sista anmälan 30/5 till   mariefredaker@spfseniorerna.se