Styrelsen
En ny distriktsstyrelse valdes på årsstämman den 11 april 2024.
Liliana Assi valdes till ordförande.
Övriga ledamöter är Lars Hallberg, Jan Rudengren, Mona Andersson, Mats Olofsson, Margareta Wallin och Annika Skogsberg.
Främre raden: Annika Skogsberg, Mona Andersson, Margareta Wallin, Liliana Assi,
Bakre reden: Mats Olofsson, Lars Hallberg, Jan Rudengren
Påverkansarbetet allt viktigare
Vi vet att regionen och våra nio kommuner kommer att arbeta med att genomföra reformen God och nära vård under de närmaste åren.
Det kommer att vara viktigt för oss att följa arbetet och säkra att det som är viktigt för oss blir genomfört. Till exempel fast läkarkontakt och fast vårdkontakt, att det skall vara lätt att nå vården och hälsofrämjande och förebyggande insatser.
Hemtjänsten kommer att bli allt viktigare framöver med tanke på att antalet äldre kommer att öka. Här handlar det om att det skall vara färre personer som besöker en vårdtagare så att man kan känna sig trygg och få en relation.
Digitalisering
Vi har alla märkt att allt fler av våra vardagssysslor sker digitalt – när vi handlar betalar vi med kort, vi beställer resor på nätet, vi hittar avgångar för buss och tåg på nätet etc.
Därför driver vi tillsammans med övriga seniororganisationer projektet säker@digitalt.
På sexton orter pågår arbete med bl a träffar så att alla på orten som är seniorer kan lära sig hantera sina nya telefoner och paddor. Föreläsningar och studiebesök genomförs.
Arbetet fortsätter två år till
Vi har också satsat på alla föreningsstyrelser – att de skall kunna hantera en dator och programvaran Office 365 för att underlätta styrelsearbetet.
Digitala möten är också viktiga verktyg – man kan vara med på ett möte trots att man sitter på en annan ort.
Hälsa
Vi blir som medlemmar ett år äldre för varje år. För att ha ett gott liv behöver vi hålla oss friska. Att falla och få höft- eller handledsfrakturer är vanligt.
I Sörmland var det 2950 personer, som behövde vård i samband med fall. Vi behöver därför satsa på aktiviteter som bidrar till att minska våra fall
Medlemmar
För att kunna hålla våra föreningar i gång så har vi många funktionärer som på olika sätt bidrar till att vi har så många bra aktiviteter.
Men vi behöver hela tiden förnya oss och hitta nya medlemmar i de lägre åldersgrupperna och engagera dem i såväl vårt sociala arbete i föreningarna som i påverkansarbetet.
Liliana Assi
Mob: 072-2019175 Epost: ordf.spfsormland@gmail.com
Lars ”Lasse” Hallberg
Arbetar med utbildningsfrågor, vice ordförande
Jag vill vara med och påverka seniorers livskvalitet. Vår tid som seniorer är längre än de flesta tror och kommer enligt forskningen att bli ändå längre i framtiden. Från 67 till 100 år är det över trettio år av utveckling vilket gör att dagens seniorer har ett stort behov och krav på ett gott liv.
I styrelsen kommer jag att arbeta med utbildningsfrågor samtidigt som jag som vice ordförande har ett övergripande arbetsområde.
Jag flyttade från Piteå för ungefär fem år sedan, där arbetade jag som universitetslektor i ljudteknik vid Musikhögskolan. I grunden är jag ljudtekniker från Sveriges Radio men har de senaste 20 åren varit chef för universitetsutbildningar inom journalistik, ljudteknik, upplevelseproduktion, mediedesign. Nu bor jag i Strängnäs där han även är aktiv i SPF Seniorerna och SeniorCenter.
Tel; 076 141 41 90
e-post: larsghallberg@gmail.com
Annika Skogsberg
Ansvarig för kommunikation och rekrytering
Antal och variation spelar roll
"Ju mer vi är tillsammans, tillsammans, tillsammans - ju fler vi är tillsammans - ju gladare vi blir"...
En viktig fråga för hela distriktet är att både behålla nuvarande medlemmar och aktivt arbeta för att nya medlemmar ansluter sig.
I föreningarna pågår en mängd aktiviteter som förgyller vardagen. Variationen är stor. När yngre seniorer engagerar sig, ser vi även att nya typer av aktiviteter kommer i gång, t ex resor, pubaftnar, modevisning och olika sporter.
I vårt påverkansarbete är vi också en starkare röst ju fler vi är – tillsammans.
Därför samverkar vi både på föreningsnivå och distriktsnivå med övriga seniororganisationer, när det gäller kommunala och regionala frågor som rör oss seniorer.
Att nå ut i mediebruset
Kommunikation är så mycket mer än information. Det knepiga är att hitta rätt kanal till rätt mottagare.
Vill man nå ut till många, går det inte att "sända" i enbart en kanaI.
Att lägga information på en hemsida räcker inte, om de man vill nå inte besöker den.
Därför har de flesta av våra föreningar anslutit sig till SPF-appen. Det innebär att medlemmar som laddat ner appen, får en pushnotis i mobilen så fort en nyhet läggs upp på hemsidan, och man kommer automatiskt in på föreningens hemsida och kan ta del av informationen där. Enkelt för alla!
Andra sätt att nå ut till medlemmarna är våra populära medlemsträffar/aktiviteter, Facebook, vecko-/månadsbrev, e-post och sms. Vi ska heller inte glömma de tryckta Medlemsbladen som många uppskattar att få hem i postlådan.
Det är en bra mix av informationskanaler.
Distriktets roll är att stötta med tips och utbildning så att varje förening enkelt kan välja sätt att nå nuvarande och nya medlemmar.
Min ambition är att hjälpa till i den här processen.
Vi ska ta vara på goda idéer i föreningarna och hjälpa till att sprida dem, så att många upptäcker nyttan och nöjet med att vara medlem i SPF Seniorerna.
Mob: 073 374 44 62
Epost: skogsberg44@gmail.com
Jan Rudegren
Ekonomiansvarig
Under mitt verksamma liv har jag arbetat som anställd på Asiatiska Utvecklingsbanken, som forskar och konsult med internationella utvecklingsfrågor. Jag har varit aktiv i det civila samhället och också verkat politiskt. Inom SPF Seniorerna har jag varit aktiv i SPF Seniorerna i Strängnäs förening och avslutade styrelsearbetet som ordförande.
Jag ser fram emot att arbeta med de ekonomiska frågor i distriktet, men framförallt att arbeta med påverkan vad gäller seniorpolitiken. Som jag ser finns det många viktiga frågor att ta tag i vad gäller regionen och de nio kommunerna, som rör oss seniorer. Speciellt nu inför det kommande valet.
Jag vill också arbeta för att distriktet upplevs som relevant för föreningar och utveckla distriktets stöd och service.
Mobil: 0708-421763
E-post: janrudengren@gmail.com
Margareta Wallin
Jag är en nyfiken, positiv och entusiastisk person.
Min bakgrund är beteendevetare, utbildare, politiker både i Sverige och EU, konsult som arbetat med EU-information, demokrati och jämställdhet i många öst- och centraleuropeiska länder samt som egenföretagare inom restaurang.
På fritiden hittar man mig i trädgården, i svampskogen, vid spisen, på biblioteket eller på operan.
Mitt engagemang inom SPF Seniorerna är i första hand att bidra till en växande medlemskår med ett brett utbud av roliga och engagerande aktiviteter i min lokalförening.
Ett distrikt som servar och backar upp lokalföreningarna med utbildning, fortbildning och erfarenhetsutbyte.
Ett stort intresse har vuxit fram för vårdens utveckling genom reformen God och Nära Vård – en dramatisk förändring med Primärvården och patienten i fokus.
Där vill jag bidra från distriktsstyrelsen genom mitt ansvar som gruppledare för SPF Seniorerna i Regionala Pensionärsrådet (RPR) i Region Sörmland.
Påverkan är oerhört viktigt för oss och måste gå som en röd tråd genom hela organisationen - från förbund, distrikt, föreningar och medlemmar.
Vi ska bidra genom att gå ut i media och sociala kanaler med våra viktiga budskap. Vi ska också vara en viktig aktör i arbetet med att bryta ofrivillig ensamhet bland många av oss äldre.
Mobil: 070-564 47 38
E-post: margareta.wallin@gmail.com
Ansvarig för folkhälsofrågor, SPF Seniorerna Sörmland
Efter över 35 års erfarenhet från den internationella läkemedelsindustrin med ansvar för läkemedelsportföljer där jag arbetade med nära koppling både till läkemedelsutveckling och produktion har jag nyligen gått i pension. Jag är civilingenjör från KTH med inriktning på biokemi och biokemisk teknologi. När det för två år sedan började närma sig pension flyttade jag från Stockholmsområdet till Trosa.
Jag brinner för folkhälsofrågor för seniorer, träning bra kost och livsstilsoptimering för helande och bra hälsa. Min strävan är att följa de senaste forskningsrönen kopplade till detta område och utvärdera digitala och andra verktyg till nytta och nöje för en bättre livsstil.
I styrelsen hoppas jag kunna bidra med ett bra samarbete mellan avdelningarna för att sprida lyckande initiativ för att bryta ofrivillig ensamhet och för bättra hälsan för seniorer. Personlighetsmässigt är jag samarbetsorienterad, engagerande, nyfiken och positiv.
Kontakt: mats.olofsson@hotmail.com.
Mobil: 076 877 36 78
Stig-Håkan Nilsson,
ADJUNGERAD STYRELSEMEDLEM
Ansvarig för välfärdsteknik och digitaliseringsprojekt.
Adjungerad till styrelsen. Hemmahörande i Torshälla
Jag är den inbitne teknikern med ett stort intresse för all form av teknik.
Jag hoppas kunna bidra med att våra medlemmar får en mer positiv inställning till teknik som underlättar vår vardag och blir positiva till att prova olika former av hjälpmedel.
Digitalisering ligger mig varmt om hjärtat, ett sett att underlätta kontakter med familjen i dessa coronatider men också att få mat hemkörd, låna böcker etc.
Mob: 0708-344108
Epost: stig-hakan.nilsson@icess.se
MONA ANDERSSON
ADJUNGERAD STYRELSEMEDLEM
Jag har en bakgrund inom undervisningssektorn; jag är utbildad lärare och forskare med såväl en licentiat – som en doktorsexamen i företagsekonomi.
Fokus i min forskning var ekonomisk styrning av offentliga verksamheter.
Den konkreta praktiken inom organisationer är av intresse för förståelsen av hur verksamhetsstyrning går till.
Vid införandet av nya styrideal sker detta i en organisatorisk och socialt inbäddad praktik där det redan finns etablerade ”ta-för-givet” antaganden om vad som är rätt och riktigt, bra eller dåligt handlande. Styrning ses som ett samspel mellan strukturer och aktörer där strukturen såväl vägleder som begränsar aktörernas handlande. De praktiker jag undersökte var hälso- och sjukvården och hemtjänst.
Jag har fortsatt att intressera mig för dessa praktiker, även som pensionär genom att vara representant för SPF Seniorerna i Eskilstuna, i Kommunala Pensionärsrådet och arbetsgruppen Hemtjänst.
Jag har deltagit i ett antal undersökningar; en avsåg Brukarrevision där fokus var hur de boende uppfattade mat och måltider, personlig omvårdnad och meningsfull vardag (år 2017); en annan fokuserade på demensboenden i Eskilstuna och hur anhöriga uppfattade omvårdnaden av sina närstående (år 2019).
För SPF Sörmlandsdistriktet och PRO Södermanland har jag även deltagit i en kartläggning av palliativ vård på Särskilt boende (SÄBO) i åtta av Sörmlands nio kommuner (år 2021).
Mitt intresse i distriktsstyrelsen rör påverkansarbete och den nya reformen God och Nära vård, som nu håller på att introduceras inte bara i Sörmland utan i hela Sverige.
Reformen innebär en stor omställning för hälso- och sjukvården men även för kommunerna. Målet är en nära och samordnad vård och omsorg som stärker den enskildes hälsa.
Navet i omställningen är vårdcentralerna.
Jag vill vara med och påverka den här omställningen så att ökad delaktighet, tillgänglighet, samverkan och samordning blir verklighet för oss seniorer.
På min fritid spelar jag golf, umgås med goda vänner, barn och barnbarn, ser teater oh lyssnar på opera, läser också en hel del litteratur inom olika genrer och beger mig gärna ut i naturen.
Mobil: 073 0685140
Epost: monaason@hotmail.com
En ny distriktsstyrelse valdes på årsstämman den 11 april 2024.