Kommentarer från SPF och PRO om höstbudgeten

Läs kommentarer från SPF och PRO om höstbudgeten

  • Eva Eriksson, ordförande SPF
  • Åsa Lindestam, Ordförande PRO
  • Eva Eriksson, ordförande SPF
  • Åsa Lindestam, Ordförande PRO

SPF: Välkomnar skattesänkningar för pensionärer i Svantessons höstbudget

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar regeringens höstbudget i ett uttalande på förbundets webbplats:

– Pensionerna blir svagare än förväntat och det lönar sig inte att ha arbetat för pensionen – skattelättnader löser inte dessa allvarliga problem, säger Eriksson. Pressmeddelandet tar sedan upp budgetens olika avdelningar:

Skatter
– Lika beskattning på lön och pension när skattelättnader genomförs är en rättvisefråga för oss seniorer. Många hushåll har haft det tufft de senaste åren och vi välkomnar skattesänkningar för pensionärer, säger Eriksson. Men skattelättnader är en kortsiktig åtgärd, och ett olämpligt verktyg för att komma till rätta med grundproblemen i pensionssystemet. Pensionerna blir svagare än förväntat och det lönar sig inte att ha arbetat för pensionen – skattelättnader löser inte dessa allvarliga problem. 

– Vi förväntar oss istället att politikerna agerar långsiktigt och ser över hela pensionssystemet samt tar tag i just dessa grundläggande problem, säger hon. 

Hälso- och sjukvård, äldreomsorg
– SPF menar att det är oerhört viktigt med ökad medicinsk och annan kompetens och att andelen timanställda i omsorgen minskar. Vi förutsätter att detta viktiga och långsiktiga arbete nu fortsätter i landets kommuner när de tidsbegränsade anslagen nu minskar, enligt Eva Eriksson.
– Det är positivt att medel avsätts för att tillsätta en effektivitetdelegation för hälso- och sjukvården och en särskild regiongranskningsfunktion. För att seniorer i hela landet ska få tillgång till en likvärdig hälso- och sjukvård av hög kvalitet krävs att skattemedel används korrekt och effektivt. Därför är detta stöd viktigt.

– Vi är upprörda över att det i regeringens budget fortfarande saknas medel för ett nationellt vaccinationsprogram för äldre. Det skulle kunna förebygga och minska lidandet för enskilda seniorer samtidigt som resurserna inom vården skulle kunna användas på ett bättre sätt. Det är en investering i förebyggande hälsa som gynnar äldre och samhället i stort, som Sverige nu missar, påpekar Eva Eriksson.

Bostäder
– Vi saknar konkreta besked från regeringen angående investeringsstödet avseende särskilda boenden och ordinära bostäder för seniorer. I merparten av landets kommuner råder brist på bostäder, inte minst saknas trygghets- och seniorbostäder. Vi står inför en bostadskris för äldre inom en snar framtid om inte problemen löses. Det är därför av stor vikt att fler tillgängliga och prisvärda bostäder för seniorer byggs, menar Eva Eriksson.

PRO: Bara småsmulor i budgeten

Och vad säger då den andra rikstäckande pensionärsorganisationen, PRO, socialdemokraternas förlängda arm in i seniorvärlden? Jo, menar dess förbundsordförande Åsa Lindestam: ”Regeringen har bara småsmulor för äldreomsorgen". Och hon fortsätter med sin kritik:

– Det saknas pengar till äldreomsorgen och besked om högre pensioner i regeringens höstbudget. /Men/ det känns bra att vi tar ett steg närmare ett högkostnadsskydd för tandvård, som fungerar som det skydd som finns i annan sjukvård. Tänderna är ju en del av kroppen! Det gäller att regeringen fortsätter reformarbetet de kommande åren så att vi kommer hela vägen in i mål med detta, säger Lindestam.

– Det känns inte bra att bättre tandvård för pensionärer finansieras med att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården sänks. Det betyder att våra barnbarn får sämre villkor. Vi vill inte att äldres rättigheter ställs mot yngres. Alla ska ha rätt till en god tandhälsa!

Saknar helhetsgrepp

Vid sidan av tandvården uteblir de stora satsningarna på välfärden i den här budgeten.

– Jag beklagar att regeringen inte tar ett ordentligt grepp om äldreomsorgen. Det vi lärde oss under pandemin tycks dessvärre vara glömt. Vi behöver en ny äldreomsorgslag och tio miljarder kronor mer per år för omvårdnaden av äldre. Men regeringen har bara småsmulor i budgeten och flera av de aviserade satsningarna kommer dessutom inte förrän 2026, säger Lindestam.

Regeringens förslag att justera högkostnadsskyddet för läkemedel innebär ökade läkemedelskostnader för patienterna redan nästa år. Det kommer att drabba äldre med små ekonomiska marginaler hårt. Riskerna inkluderar minskad tillgång till viktiga läkemedel om patienter inte har råd att betala, och en ökad ekonomisk börda för dem som redan är sårbara

Regeringen föreslår skattesänkningar nästa år på omkring 27 miljarder kronor. Det är bra att förslag om förstärkt jobbskatteavdrag åtföljs av en förstärkning av det grundavdrag som börjar gälla vid årsskiftet då en person fyller 67 år, enligt PRO. Men någon skattesänkning för pensionärer rör det sig inte om, påpekar Åsa Lindestam.

Unga pensionärer ”bortglömda”

– Det finns yngre pensionärer som inte omfattas av förslaget, till exempel personer som väljer att gå i pension vid 62 eller 64 års ålder. Dessa personer är pensionärer, men de får ingen sänkt skatt. Detsamma gäller personer med sjukersättning, förtidspension som det hette tidigare. Personer som varken arbetar eller som fyllt 66 betalar många tusenlappar mer i skatt än andra. De unga pensionärerna är helt bortglömda i regeringens skattepolitik, säger PRO.

Textredigering: Bengt Magnusson
Redaktör SeniorDraken