Neddragningar kan bli dyra

Neddragningar som rör seniorer kan bli mycket dyra i långa loppet

Priserna ökar i alla delar av samhället, för enskilda men också för kommuner och regioner. Men kommuner som funderar på neddragningar som rör seniorer gör bäst i att tänka om. Det kan nämligen bli mycket dyrare i längden.

Forskning visar att alla typer av aktiviteter för seniorer är hälsofrämjande, oavsett om det är fysiska, kognitiva, mentala eller sociala aktiviteter. Därför är det viktigt att vi seniorer har tillgång till bra mötesplatser, spännande aktiviteter och olika insatser som minskar isolering och risk för skador. Möten, studiecirklar och motionsaktiviteter likaså. Alla dessa genererar sociala kontakter, nya kunskaper, fysisk motion och bryter ensamhet – med andra ord välgörande för seniorers hälsa och välbefinnande.

Ju friskare vi seniorer är och ju bättre vi mår – desto mindre behov av vård och omsorg, och desto lägre kostnader för samhället. Med små medel kan kommunen alltså bidra till att vi seniorer mår bättre. Och detta ger då stora besparingar på sikt. Det handlar om prisvärda och goda möjligheter till mötesplatser, transporter, motion och förebyggande hälsoåtgärder.

Samma princip gäller också inom äldreomsorgen. Det kostar mer i längden att inte
satsa på bra måltider, personal som trivs, fungerande läkemedelsgenomgångar eller förebyggande av fallskador. Gör man inte det kommer snart undernärings-problematik, kompetensbrist, onödiga läkemedelsskador och kostsamma fallolyckor som ett brev på posten.

Nini Engstrand, ordförande
SPF Draken Kungsholmen
Birgitta Thulin, vice ordförande
SPF Draken Kungsholmen
Anders Lidbeck, ledamot KPR
(Kommunens pensionärsråd),
ordförande SPR (Kungsholmens
pensionärsråd)