Seniorboken

Senior i det smarta samhället.
Författaren Mats Olsson har gjort omfattande studier om seniorer och här kommer en kort resumé av detta.

  • Seniorboken

Seniorboken – Senior i det smarta samhället
Författaren Mats Olsson har gjort omfattande studier om seniorer och här kommer en kort resumé av detta. Det finns naturligtvis ganska mycket men då måste man läsa hela boken och det tar sin tid. Det första och kanske viktigaste är att det finns en digital klyfta bland seniorerna.
Vad behöver vi göra och vad får det kosta?
Ett förslag är att utveckla framtidens pensionärsorganisationer till att bli kompetenta användare av digitala verktyg för att hjälpa befintliga och blivande medlemmar. Vad behöver vi för att göra det vi vill? Som det ser ut idag så är datoriseringen starkt på väg att ta över samhället. Boende,
bank, handel och distribution och inte minst vård och omsorg är saker som redan nu är starkt digitaliserade och de som inte hänger med blir kvar utanför. Här har Mats gjort en enkätundersökning som han kallar Digitaliseringstrappan för att se hur det ser ut idag. Hur ser vår grundutbildning ut? Har du varit med på något videosamtal? I vilken kommun bor du? Svaren från oss som bor i Stockholms kommun, visar att det under våren 2020 varit en hög aktivitet för att etablera nya kanaler med nära och kära. Även detaljhandelskonsumtionen kommer högt upp.
Många har skaffat nya 'appar' och installerat dem. Tjänsten Swish har ökat stort, detta för att kunna betala tjänster, men också för att skicka pengar till barn och barnbarn. Mobiltelefonen har blivit ett mycket viktigt redskap. Här ser han en klar utveckling, mycket antagligen beroende på coronakrisen och allt som den medfört.
En kort slutsats man kan dra är att den digitala klyftan finns kvar och att de som kommit längst i digitaliseringen har en ganska hög utbildningsnivå i botten samt ett tydligt samband vilket år de är födda. En prislapp går inte att sätta, men kostnad både i tid och pengar och kanske några grå celler kommer det att bli.

En spännande utveckling som bara har börjat men som också pekar på att vi fortfarande har en bred klyfta mellan oss i vår åldersgrupp och de som är födda betydligt senare. Vi har svårt att hänga med och risken finns att vi blir efter, men nu gäller det att hitta lösningar så att även vi
hänger med.

Håll i, Håll ut och det är bara att kämpa på även med den här frågan. Iréne Svensson
Läs mer

Tips!: Vill du lära dig mer gå till https://seniornet.se/