Västertorp 12 augusti

Konstvandringen i Västertorps Skulpturpark var uppskattad och Marie Andersson, vår guide, som alltid kunnig och entusiasmerande. Inte blev det sämre av att vädergudarna var med oss denna dag.

Stadsdelen Västertorp i sydvästra Stockholm var ett av de första nya områden i Stockholms stads ytterområden som exploaterades efter lång tid med mycket begränsat bostadsbyggande under andra världskriget. Byggnationen kom igång 1949 och stadsdelen var i huvudsak färdigbyggd 1954. Affärscentrum och skulptursamling invigdes av kung Gustav VI Adolf i oktober 1955.

I Västertorp finns en unik samling utomhusplacerade skulpturer, 21 stycken, av det tidiga 1900-talets främsta svenska konstnärer. Skulpturparken är den största i Stockholm. Hägerstensåsens kulturella förening donerade 16 konstverk. De flesta skulpturer är uppsatta under 1950-talet och avspeglar 1930- och 1940-talets strömningar i svensk skulptur och vid denna tid yngre konstnärer.

Skulpturer vi närmare fick bekanta oss var bl.a. Gubben med geten (Allan Runefelt, brons), Liggande kalv (Asmud Arle, brons), Trädet (Eric Grate, brons), Faster (Liss Eriksson, granit) samt Efter badet (Pye Engström 1971-76, kalksten, utanför Västertorpshallen).