Skeppsholmen 20 april

Konstvandring med Marie Andersson,
Konstvägvisaren Stockholm.
Samling utanför Nationalmuseum,
Södra Blasieholmshamnen 2.

Under ledning av vår guide Marie Andersson startade vi vår kontvandring utanför Nationalmuseum. Fasaden är klädd helt i natursten och i två nischer avbildas Nicodemus Tessin d.y. och Tobias Sergel i helfigur. På sex medaljonger avbildas bl.a. Carl von Linné, Esaias Tegner och Johan Olof Wallin. Olika konstarter är representerade. Se bild här ovan!

Utomhussamlingen av konstverk på Skeppsholmen är alltid öppen och väl värd ett besök. Ett par exempel som finns att beskåda är bl. a. ”Frukost i det gröna” och är utförd av den norske konstnären Carl Nesjar (1962) utifrån Picassos pappmodeller. Picasso gjorde under sin karriär en hel del verk av andra konstnärers målningar. I Picassos  tappning har det blivit avklädda badare utan borgerlig klädsel. Se bild här ovan!

Ett annat verk är Erik Dietmans, ”Monument över den sista cigaretten” (1975). En stege bjuder in betraktaren att kliva upp och kika. Väl däruppe ser man en askkopp med lite aska i, gjuten i brons. Se bild här ovan!

Gå gärna in här på Moderna museets hemsida där hittar du en karta med 14 olika verk. och ge dig sedan ut på egen konstvandring.