Karin Larsson 12 september
Ola Gäfverth gästade vår månadsträff på Rigagatan 3 och berättade om Karin Larssons liv som stilbildare, formgivare och konstnär.
Radiojournalisten Ola Gäverht, själv född och uppvuxen i Sundborn, höll ett mycket intressant föredrag om Carl Larssons hustru Karin. Hon föddes 1859 och växte upp i Hallsberg. Hennes konstnärliga anlag visade sig tidigt och redan som 14-åring lämnade hon Hallsberg och började sina studier på Slöjdskolan i Stockholm.
Efter 4 år fortsatte hon sedan till Konstakademin för en 5-årig utbildning.
1882 begav hon sig sedan till den lilla byn Grez utanför Paris, som då var en konstnärskoloni. Där träffade hon Carl, som blev blixtförälskad i Karin och redan 1883 gifte de sig. Första barnet Suzanne kom 1884. Efter flytten hem till Sverige 1885 hade Karin slutat måla och ägnade hela sin energi åt den stora familjen med de så småningom åtta barnen.
1888 fick Karin och Carl en liten stuga i Sundborn, Lilla Hyttnäs av Karins far som de förvandlade till världens mest kända och mest personliga konstnärshem.
Karin var tystlåten men hårt arbetande och mycket kreativ. Deras konstnärskap levde i stark symbios – hon skapade hemmet som han avbildade. Karin inredde hemmet speciellt med vävning och broderi. Hon formgav möbler och sina och barnens kläder. Hon var även en kritiker av Carls arbete och han litade till fullo på hennes åsikter. Deras kombinerade ansträngningar skapade en perfekt helhet.
Idag har Karin definitivt klivit fram och fått ett eget erkännande som konstnär.
Vi var 57 medlemmar som lyssnade till Olas nästan en och en halv timmes långa fascinerande berättelse, som han illustrerade med många fina bilder på Karins konstnärskap, även om några av Carls verk också var med.