Emma och Anders Zorn - månadsmöte 14 maj

Vi välkomnade Ola Gäverth tillbaka för att denna gång berätta om Emma och Anders Zorn. Ola som är född i Sundborn har verkligen anknytning till såväl familjen Larsson som herrskapet Zorn.
Ola berättade om Emmas och Anders Zorns liv och visade bilder bland annat på den fina träfigur föreställande Karl XV till häst, som Zorn som 15-åring ställde ut på en slöjdutställning i Uppsala och akvarellen
”I sorg” som han ställde ut på elevutställningen 1880 på Konstakademien. Just den målningen väckte stor uppmärksamhet och självaste kung Oscar II gillade den och beställde en variant i helfigur.
Den beställningen fick stor betydelse för Zorn som upprepade motivet i ett tjugotal versioner. Hans stigande rykte innebar att porträttbeställningarna blev fler och gjorde det möjligt för honom att resa utomlands. Zorn övergick att måla i olja och gjorde sju resor över Atlanten och målade porträtt av såväl presidenter som amerikanska societetsdamer. I början av 1900-talet nådde Zorn toppen av sin karriär.
Emma Lamm träffade Anders Zorn 1881 när hon satt barnvakt till sin systerson Niels som Anders kom för att avporträttera. Det blev förälskelse vid första ögonkastet. Efter bröllopet 1885 slog sig makarna 1888 ned i Paris under vinterhalvåret. År 1896 återvände paret Zorn till Sverige. Deras fasta punkt blev Zorngården i Mora där det alltid rådde liv och rörelse. Emma hade en stor organisationstalang och kom att ta hand om makens kontakter med utställare, museer och förläggare. Äktenskapet tyngdes dock av Zorns omåttliga alkoholkonsumtion. Efter Zorns död 1920 förde Emma arvet efter sin make vidare och 1939 invigdes Zornmuseet.
Stort tack till Ola för ännu ett intressant föredrag.