23 november Bellmanhuset

”Fjäril vingad syns på Haga”, ”Ulla min Ulla”, ”Gubben Noak”, listan kan göras hur lång som helst när man pratar om sånger och dikter av Carl Michael Bellman.  Bellman levde mellan 1740 och 1795, han var alltså bara 55 år när han dog.SPF Karlaplan ska nu besöka Bellmanhuset, alltså det hus där Bellman bodde mellan åren 1770 och 1774 och där han skrev de flesta av sina visor.

Urvädersgränd 3 är adressen. Var ligger det, är min första reaktion, men snart lokaliserar jag adressen till Södermalm, en liten tvärgata till Götgatan vid Götgatsbacken. Knepigt med alla kullerstenar och två branta trappor i huset där Bellman bodde.
 
Guiden Bertil Gunnarsson berättade att Bellmanhuset uppfördes efter den stora branden 1723. Det visas för allmänheten första söndagen varje månad, men SPF Karlaplan får en specialvisning mitt i veckan. Huset är blåklassat av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att byggnaden har synnerliga kulturhistoriska värden. Huset ägs sedan 1938 av ordenssällskapet Par Bricole.
 
Vi klättrar upp två trappor, och i de två rum som visas bodde alltså Bellman. Tidstypiska möbler och föremål som finns i rummen har lånats ut av Stadsmuseet. I ena rummet står en säng som indikerar att Bellman var ganska lång. Ett annat belägg är Bellmans dödsmask som hänger på en vägg. Sådana masker brukar hänga på en höjd som visar var ansiktet skulle vara.
 
Bellman var en populär estradör på sin tid. Det finns många vittnesmål om det. Han skapade ett galleri av personer som han besjöng: urmakare Fredman, korpral Mollberg, fader Berg och inte minst Ulla Winblad. Dessa personer, som verkligen inte tillhörde samhällets toppskick, figurerar i visor som påminner om högstämda pastoraler och eller bibliska pastischer. Det blir komiska konstraster. Visorna i denna stil samlades i "Fredmans epistlar" och "Fredmans visor". Bellman drev med det då populära ordensväsen och hittade på en egen orden, Bacchi Orden, dit man fick tillträde på villkor att man minst två gånger offentligen blivit påkommen drucken i rännsten! Bellman kallas med rätta för vår nationalskald och han kan sägas vara den som grundade vår svenska vistradition.
 
Musik står naturligtvis på programmet vid visningen av detta hus vår och Par Bricole-medlemmarna, Jan Rudling, tillika medlem hos ossoch Pierre Ström, känd trubadur, spelade och sjöng i fin Bellmantradition. Vi fick också sjunga med i ”Gustafs skål” och  ”Fjäril vingad syns på Haga”, 
 
Vi klättrar ner igen och ska nu besöka Riddarsalen, som tidigare var en kryddträdgård, och nu får veta mera om ordenssällskapet Par Bricole. Namnet Par Bricole kommer från franskan och tolkas som – 'av en slump'. Det instiftade i Stockholm 1779, och ät som de flesta ordenssällskap endast för män. Det kan sägas ha inspirerats av Bacchi Orden, men utan dess inträdeskrav om uppvisat fylleri. Mest verkar det vara ett sällskap där man odlar sitt intresse för talekonst, musik och teater. Men till en början var det nog också viktigt för att medlemmarna skulle ta hand om varandra. Hur om helst verkar man ha mycket skoj för sig med Bacchanaliska Kören, Bacchanaliska Teatern med mera. Antalet medlemmar i hela landet är i dag omkring 4.000 av vilka 1.200 finns i Stockholm. Det finns också en systerorganisation, enbart för kvinnor givetvis, kallad Lyrorna.
 
Karin Bökman