Vi - inte vi och dom

Från SPF Bromma nr 1 2015
Måndagen den 17 nov inbjöd Äldrefronten i samarbete med Mary's café, Mälarbacken till en föreläsning om demensvård. Föreläsaren Kerstin Lundström presenterade sig som en som "vigt sitt liv åt demens." KL har arbetat mer än 40 år med detta, till att börja med som sjuksköterska och föreståndare. Direkt kontakt med dementa och närstående samt en mängd uppdrag nationellt och internationellt har utvecklat och vidgat hennes imponerande kunnande. Idag ger KL bl a kurser för unga med dementa föräldrar.
Kvällens rubrik "VI - inte vi och dom" underströk att vi behöver arbeta tillsammans: anhöriga, personal och den demente. Vi kan t ex hjälpa den demente att minnas. Här är en LEVNADSBERÄTTELSE nödvändig - om hur livet har sett ut tidigare, för att personal ska kunna ge god vård. BÖRJA gärna IDAG att skriva din egen berättelse uppmanade KL – nödvändig den dag du själv drabbas av problem med minnesfunktion!
I dag beräknar man att 60-70 personer om dagen får diagnosen demens i vårt land. För att få rätt vård krävs en diagnos; olika typer av demens kan kräva olika behandling. Forskning och praktisk kunskap om hur man på bästa sätt kan utforma vården finns, men den allmänna kunskapen om demens är fortfarande oacceptabelt låg.
KL gav många exempel på hur man kan hantera sk BPMS, dvs beteendemässiga, psykiska symtom vid demens som aggressivitet, utagerande, isolering mm. Musik har visat sig skapa genvägar i kommunikationen. En person som helt låser sig inför t ex duschning kan bli hjälpt av s k 'Vårdarsång'- av att vårdaren kommunicerar med sång! Korttidsminne och planeringsförmåga försvagas hos många, men känslominnet finns kvar. Här finns en mängd material som kan vara till hjälp.
Just nu har KL tillträtt en nyinrättad halvtidstjänst som MINNES-LOTS i Uppsala kommun, den enda i Sverige. Uppgiften är att vara en aktiv kontaktperson och rådgivare till enskilda och till institutioner, kunna samtala med personer som oroar sig för sin egen eller närståendes minnesfunktion/dåliga minne. Behovet av samtal, information och kunskap om demens är genomgående.
I anslutning till Minneslots-mottagningen finns en utställning över Minneshjälpmedel.
KL presenterade en del av dem för oss och fick många frågor. Det blev en intensiv och lärorik kväll. En fråga hänger kvar: Hur kan vi tillsammans verka för ett kunskapslyft när det gäller demens?
Läs mer om KLs arbete och få tips på Octopus Demens AB
Bl a ex på hur man skriver en Levnadsberättelse.
2014-11-28 Ester Mogensen