Promenad till Söders Malmgårdar
Nu har vi kikat på några malmgårdar på Söder.
Lillienhoffska Palatset
På 16-1700-talet byggdes ett antal malmgårdar i Stockholm. Det var de välbärgade, som byggde dem och använde dem som sommarnöjen.
Den första malmgården som vi SPF:are stannade vid var Lillienhoffska Palatset vid Medborgarplatsen. Det byggdes av Joachim Pötter, som etablerat sig i Stockholm och arbetade med att starta Svenska Riksbanken 1668. För sina insatser fick han svenskt adelskap och tog namnet Lillienhoff. Palatset byggdes vid nordöstra strandsluttningen vid Fatburen. Ner mot sjön anlades en trädgård i terrasser.
Mot mitten av 1700-talet förföll huset. 1745 blev det Katarina Församlings fattighus under 143 år. 1939 renoverades huset och en del interiörer från stormaktstiden ska finnas bevarade.
Stockholm stad äger fastigheten och ett arkitektkontor samt sammanslutningar av tecknare, fotografer och illustratörer arbetar i huset. Barockporten ovanför fritrappan mot Götgatan kommer från gamla Bacchi Vapen.
Björns malmgård
Mitt emot Medborgarplatsen ligger Björns malmgård. Fram till ca 1915 fanns det en underbart vacker trädgård här. Men den är borta och kvar står själva malmgården. Byggnaden rymmer nu ett daghem och lokaler för fritidsaktiviteter. Men namnet Björns trädgård lever kvar.
Stora och Lilla Blecktornet
Vi vandrade vidare söderut och kom till Stora Bleckhornet. På en karta från 1733 fanns på platsen ett torn med spira med texten Blecktorn. Ingen vet vad namnet syftar på. Överkommissarie Erik Salander hade stora tobaksodlingar på Södermalm och han köpte tomten som tornet stod på. Ytterligare två ägare kom därefter och 1856 fick gården sitt nuvarande utseende och blev en malmgård och sommarnöje.
I början av 1860-talet blev Stockholm stads ägare och utnyttjade det som s k skolkarhem för barn som rymt från skolgången. Det fanns kvar till 1907.
Anna och Ferdinand Boberg hyrde sedan huset från 1930 och gjorde en grundlig reparation. Hon fick en egen ateljé och han ett arkitektkontor. (Ferdinand Boberg har bl. a ritat gamla huvudpostkontoret på Vasagatan i Stockholm).
1970 byggdes huset om igen och centerpartiet blev hyresgäst. Nu är det en kurs-och konferensanläggning.
Vid Katarina Bangata ligger Lilla Blecktornet. En tvåvånings fristående tegelbyggnad. Den användes på 1700-talet som fabrik med tillverkning av kattun, nettelduk, tryckta schalar m m. Det var i släkten Lamms ägo fram till 1844.
Stockholm stad köpte huset i slutet av 1800-talet och idag används huset till förvaltningslokaler m m.
Stora Blecktornet
Hedbergs malmgård
Det enda som finns kvar idag är det boningshus som ingick i Hedbergs malmgård. Malmgården låg i utkanten av dåvarande Stockholm med skog och berg för barnen att leka i. Huset är privatägt idag.
Groens malmgård
Vid slutet av 1670-talet köpte Christian Horleman en tomt i södersluttningen av Vita Bergen Han anlade Stockholms första stadsträdgård. När Horleman gick bort övertogs trädgården av en kryddkrämare som i sin tur efterträddes av vinhandlaren Verner Groen. Han byggde malmgårdshuset och använde det till sitt sommarnöje.
Ägarna varierade och under årens lopp märkte man att misären bland söders unga kvinnor var stor. Elsa Borg förvandlade malmgården till ett skyddshem för fallna kvinnor. 1933 planterades ett magnoliaträd för att hedra Elsa Borg. Hon har också fått en staty som Astri Taube har gjort.
Ett magnioliapris, ett diplom och en magnoliaplanta delas ut varje år till någon som förtjänstfullt verkat för Stockholms och Söders väl. Idag ägs gården av antroposofernas stiftelse.
Patons malmgård
År 1774 köpte Fredrik Lundin ”ett högt och ofruktbart berg” vid Danvikstull. På toppen av berget byggde Lundin en malmgård med ett lusthus, en s k Fåfänga. Den finns kvar än idag, med en underbar utsikt över infarten till Stockholm. Skeppsredare James Paton köpte Fåfängan 1839. Malmgårdens mangårdsbyggnad ligger med ett mindre hus under berget nere vid sjön.
Ersta
Vi avslutade vår malmgårdsvandring vid Ersta. Den malmgården finns inte kvar, endast de gamla porthusen. I det ena porthuset finns ett museum och i det andra ett bageri som tillverkar oblater. Omkring ett par miljoner per år. Malmgården vid Ersta uppfördes under 1700-talet av Johan Abraham Grill. Han var direktör vid Ostindiska kompaniet och delägare i Södra Varvet nedanför Erstaklippan.
Vi avslutade vandringen med lunch på Erstaterrassen.
MH