Vandring på Södermalm
Vårens tredje vandring gick på södra Södermalm
Vi började vid Vintertullen, där man påbörjat en tunnelbanenedgång, som ska gå under Hammarby sjö och komma upp i Hammarby Sjöstad.
Vi såg och berättade om malmgårdarna Lilla Blecktornet, Stora Blecktornet och det trevliga Blecktornsområdet med bebyggelse från 1920-30-talet.
Vi gick vidare in i SOFO till Bjurholmsplan tillägnad Anders Bjurholm, som byggde upp ett stort bryggeri i mitten av 1800-talet. Han översatte tyska recept och specialiserade sig på Bayerskt öl och Porter. Han införde den första standardiserade returflaskan, som används än i dag.
Nästa stopp blev en paus i Bryggartäppan, som är en lekplats för barn utformad i Per Anders Fogelströms anda, så som Södermalm kan ha sett ut runt förra sekelskiftet.
Vi besökte Greta Garbos torg och Nackas hörna och hade turen att kunna komma in på gården vid kvarteret Tegen med bevarade 1700-talshus. Även det började som ett väl fungerande bryggeri.
På sent 1700-tal köptes fastigheten av Staten, som startade ett Kronobränneri i ett försök att införa monopol. Man bestämde att allt brännvin i Sverige och Finland skulle komma från sådana kronobrännerier. Projektet fick läggas ner efter ett 10-tal år. Många smittsamma sjukdomar härjade på 1800-talet och fastigheten blev Katarina sjukhus, det första epidemisjukhuset i Stockholm 1830. Vid 1900-talets början bytte man inriktning till sinnessjukhus. Det stängdes 1935, då Beckomberga sjukhus var färdigbyggt. På 1960-talet gjordes renovering och ombyggnad till bostäder och ateljéer som förvaltas av Stadsholmen.
Slutligen berättade vi om det speciella med Skrapan och några av oss stannade för lunch i restaurang Himlens Skybar på våning 26, med fantastisk utsikt över Stockholm.
Lena Ahnfalk och Gun Wallner