Protokollet från Pensionärsrådets (SPR) majmöte

Birgitta Airas rapporterar:
Det var ett mycket intensivt möte med många viktiga punkter: Tema Anhörigstöd, Biståndshandläggarna, Axgården i Fruängen, Nyckelfri hemtjänst, Hemtjänstindex per stadsdel och Äldre som har husdjur.

Först Tema Anhörigstöd, Ann-Katrin Forsman som är anhörigkonsulent för Hägersten-Älvsjö´,  och för dem som har en närstående som  är över 65 år och hon hör till Seniorhälsan  Hon vill ha stöd från rådet att sprida informationen och att hon finns och att det är viktigt att den anhörige kommer i tid till henne. Uppdraget är att ge information, råd och vägledning i enskilda samtal eller i samtalsgrupper. Anhörigkonsulenten är kostnadsfri, för inga journaler  och det går att vara anonym.  Seniorhälsan har broschyrer med ytterligare information.

Också besök av Kerstin Malmport, ansvarig för biståndshandläggarna. Hon har varit anställd där i över 40 år med går nu i pension. Rådet hade frågat om hur många ärenden som en biståndshandläggarna hanterar och svaret är snitt på 53,7 ärenden.

Det har nyligen skrivits i lokalpressen att Axgården i Fruängen fått påpekande efter arbetsmiljöinspektionen i mars.  Förvaltningen förtydligade att det endast var en brist att förbättra på Axgården och den handlar om ett nytt område som nu granskas. Gäller att man behöver göra riskbedömning i allmänna utrymmen utifrån besökarperspektiv.

Betr. Nyckelfri hemtjänst så har det övergått till ordinarie förvaltning. Stora frågan och som man inte ännu löst är om och hur det går att lämna tillbaka alla fysiska nycklar. Projekt nu att testa återlämning och skapa rutiner, återstår att utreda om det går utifrån risk och säkerhetsperspektivet.

SPF har ju varit delaktiga ta fram Hemtjänstindex sedan något år tillbaka men det är först nu intressant för oss när man redovisar inte Stockholm som en enhet utan per stadsdel.  Publicerades samma dag som vårt möte och  vi konstaterade att det inte ser så bra ut för Hägersten-Älvsjös del.  Det ingår både kommunala och privata hemtjänster  och tidningen Senioren har publicerat en förtydligande artikel den 22 maj.    Beslöts att vi tar upp denna fråga igen på mötet i augusti så att alla hunnit ta del av resultatet. 

En fråga som tagits  upp både med förvaltningen och vid mötet med politikerna betr livskvalitet och depressioner är:  Kan äldre som har husdjur få stöd och hjälp med det när inte själva har förmågan.   Rådet upplever men fick bra svar men i riktlinjerna finns inget bistånd för husdjur utan alternativet som finns idag är att köpa tjänsten privat.

Protokollet finns på hemsidan under Om förenigen/Styrelsen/SPR.