Frimurarna i Bååtska palatset
En strålande höstdag besökte ett 20-tal medlemmar Bååtska palatset på Blasieholmen i Stockholm. Bååtska palatset är ett Stockholms bäst bevarade 1600-tals palats som har byggts till och renoverats under påföljande århundraden. Palatset är Svenska Frimurarordens Stamhus och ett hem för Stockholms frimurarloger.
Vi fick en initierad och informativ berättelse om huset av en mycket inspirerande guide. Vi vandrade genom olika århundranden och betraktade byggnadsstilar från olika epoker. Vackra, magnifika salar klädda med porträtt av frimurare och kungligheter. Vi ”beundrade” de vackra marmorpelarna och marmorgolven. Men ack vad vi bedrog oss. Mycket var gjort i form av illusionsarkitektur. Bara målat och putsat så att det skulle se äkta ut. Fejk så att säga. Golvet i den magnifika Johannsessalen är t.ex gjort av plastplattor.
Vi har så mycket vackert i Sverige i form av konst av olika slag som man inte vet om så det är en ynnest att bl.a få se Bååtska palatset inifrån Efter visningen gick flera av oss till en närbelägen restaurang och intog veckans ärtsoppa.
Vad är en frimurare?
Frimurarna var - och är än idag till viss del - ett mystikomhöljt ordenssällskap med ursprung i England 1717. Sällskapen, dvs logerna, byggde på en medeltida murmästartradition som omvandlades till en andlig organisation. Bara män kunde vara medlemmar, och symbolladdade, hemliga ceremonier gav upphov till många rykten om frimurares konspirationer mot staten. Till Sverige kom frimureriet 1735 med Axel Wrede-Sparres loge i Stockholm. Frimureriret bygger på kristlig grundsyn. I Sverige finns idag cirka 15 000 frimurare. Man kan väljas in på rekommendation av en medlen. Det finns 10 grader av medlemskap. Ritualerna för att upphöjas är hemliga. Medlemsantalet sjönk under pandemin men har nu börjat öka igen. Frimurarna idkar socialvälgörenhet av olika slag. De delar årligen ut 50 miljoner till sociala ändamål.