RESOR 2025
Upptäck Normandie i norra Frankrike - från Monets trädgårdar till lands-stigningsstränder.
Upptäck Normandies rika historia, konst och gastronomi på en oförglömlig resa genom norra Frankrike. Från Claude Monets sagolika trädgårdar i Giverny till Camemberts smak-rika ostar och Mont-Saint-Michel vid kusten, tar denna resa dig till några av regionens mest ikoniska platser. Med besök på Calvadosdestilleri, medeltida kloster och Dagen D-stränderna vid Omaha Beach, bjuder varje stopp på en unik inblick i områdets kulinariska och historiska kulturarv.
Dag 1 Monets Hem & trädgårdar
Transfer till Arlanda och flyg till Paris. Vi åker direkt mot den pittoreska byn Giverny, där vi äter lunch och besöker Claude Monets Hus och trädgårdar. Denna plats, där den berömda impressionistkonstnären Claude Monet bodde och skapade många av sina mest kända verk, är särskilt känd för de magnifika trädgårdarna med den ikoniska näckrosdammen och den japanska bron som inspirerade Monet i hans konst. Efter besöket fortsätter vi till La Rivière-Saint-Sauveur, där vi kommer att tillbringa resans första natt. Middag på restaurang i när-heten av hotellet. (L,M)
Dag 2 Honfleur, Calvados & Bayeux
Vi styr kosan mot Honfleur. Under en rundtur ser vi stadens berömda hamn, Vieux Bassin, där gamla segelfartyg och färgglada husfasader speglas i vattnet. Det är ett klassiskt motiv för konstnärer, inklusive impressionister som Claude Monet och Eugène Boudin, vars verk fångade stadens unika ljus och atmosfär. Vid hamnen ligger Sainte Catherine-kyrkan, en träkyrka från 1400-talet och en av de största i sitt slag i Frankrike. Kyrkans tak påminner om ett vikingaskepp och byggdes av lokala skeppsbyggare. Honfleur är också hem till Maisons Satie, ett museum tillägnat den excentriske kompositören Erik Satie, som föd-des i Honfleur. Fri tid för lunch. Vi färdas vidare mot La Spiriterie Francaise – Château du Breuil, där vi får en introduktion till tillverkning av Calvados, den äppelbaserade spritsorten från Normandie. Château du Breuil, är ett historiskt slott och en av de främsta producenter-na av Calvados i regionen känd för sina traditionella metoder och höga kvalitet. Rundtur och calvadosprovning väntar här då Normandie är starkt förknippat med äppelproduktion, och calvados är en central del av dess kulinariska arv. Resan fortsätter till Bayeux, där vi besöker Baron Gérard Museum of Art and History, en skattkista av konst och kulturhistoria, beläget i ett majestätiskt biskopspalats som erbjuder en unik samling som spänner över 2000 år av historia- från arkeologiska fynd och medeltida skulpturer till renässansmålningar, im-pressionistiska mästerverk, textilier och porslin. Därefter, vidare till vårt hotell i utkanten av Saint-Lo och gemensam middag. (F,M)
Dag 3 Caen & Omaha Beach
Den tredje dagen börjar med ett besök på Caen Memorial Museum, ett museum tillägnat minnet av andra världskriget och de allierades landstigning i Normandie. Här får vi en för-djupad inblick i krigets historia och dess påverkan på både Normandie och Europa. Fri tid för lunch i Caen. På eftermiddagen besöker vi den amerikanska kyrkogården vid Omaha Beach, en av de viktigaste landstigningsplatserna under Dagen D. Här vilar tusentals ameri-kanska soldater, och platsen är både en påminnelse om krigets fasor och en hyllning till de som kämpade för friheten. Middag och övernattning på vårt hotell i Saint-Lo. (F,M)
Dag 4 Cider & Mont Saint-Michel
I närheten av ikoniska Mont-Sant-Michel ligger Le Pressoir du Mont, där vi provar Cider, något som Normandieregionen är känd för. Nu väntar en av resan höjdpunkter, när vi besö-ker den medeltida klosterstaden Mont-Sant-Michel, som reser sig på en klippa omgiven av tidvatten. Detta UNESCO-världsarv lockar besökare från hela världen och är ett mästerverk av gotisk arkitektur med anor från 700-talet. Besök här för fri tid för att äta lunch. Tips! Lómelette de la Mère Poulard, är en legendarisk rätt från Mont-Saint-Michel. Den skapades i slutet av 1800-talet av Anette Poulard och det som gör den speciell är dess unika tillag-ningssätt och luftiga konsistens. Tillbaka till Saint-Lo för middag och övernattning. (F,M)
Dag 5 Camembert & Chateau Des Reves
Frukost och utcheckning. På vägen tillbaka mot Paris stannar vi först i Camembert, födelse-platsen för den världsberömda camembertosten. Här får vi en guidad rundtur och provsmakning. Vi hinner med ett till vid stopp Cháteau des Rêves för att sträcka på benen och äta en gemensam lunch i närheten av slottet innan vi fortsätter mot flygplatsen. Direkt-flyg till Arlanda och transfer till Sigtuna. (F,L)
I resan ingår svensk reseledare, flyg Arlanda-Paris t/r. 1 natt strax utanför Honfleur, 3 nät-ter i Sant-Lo. Bussresa enligt programmet. Del i dubbelrum med frukost, 2 luncher och 4 middagar. Entréer till Baron Gérard Museum of Art and History, Caen Memorial Museum och Mont Sant-Michel Kloster. Calvadosprovning, Ciderprovning och Camembertprovning. Guidade rundturer enligt program.
Resan är under 5 dagar. Avresa 21 september 2025. Pris inklusive buss till och från Arlanda 17 950 kr. Tillägg för enkelrum 3 000 kr. Anmälan görs till Berit Tidholm, bg.tidholm@hotmail.com tel.070 728 21 47. Anmälan är giltig först efter bekräftelse. Rundtur till fots ingår, man bör kunna gå i lugn takt ca en timme.