Träff på Vegagatan med KPR som tema.

Vad är KPR?

KPR står för Kommunala Pensionärsrådet och vi har från SPF tre förtroendevalda som ingår i rådet, Ulf Björklund, Ove Gustafsson och Anna-Stina Atterday.

PRO har också ett antal representanter. Representanterna för SPF och PRO träffar kommunens representanter sex gånger per år.

I den inledande översikten fick vi bland annat reda på att andelen pensionärer i de flesta kommuner är 20%, medan andelen i Sundbyberg är endast 12%.

Äldresektorn i Sundbybergs kommun har en budget på 395 milj. kr, 264 platser i särskilt boende, 228 500 hemtjänsttimmar samt svarar också för Träffpunkten Allén och Hallonbergen.

SPF och PRO har en lista på ca 20 områden som man vill förbättra eller få någon slags klarhet i. Ett axplock av dessa kommer här:

- IVO-rapporten från april 2023, där stora brister påpekades bl a att personal som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens, brister i svenska språket, i dokumentation, i kontinuitet i personalgruppen, i läkemedelshanteringen, i vård i livets slutskede. Hur har förbättringsarbetet bedrivits?

- återkommande varje år är bristerna i snöröjning, sandning och saltning av gångbanorna

- offentliga toaletter vid Lötsjön och Golfängarna - aktuellt läge?

- för få cykelställ i kommunen

- nedgrävning av järnvägen som försenats, vilket innebär fortsatta problem för särskilt äldre med gallertrappan och hissen som oftast står. En översyn nödvändig.

Med medel från Allmänna Arvsfonden driver SPF centralt och lokalt Hemtjänstindexet, där resultatet baserat på ett stort antal rapporter blir en rankinglista av landets alla 290 kommuner. Sundbybergs kommun hamnade 2022 på plats 102. Året därpå på plats 31. Våra representanter ställer sig frågan vad som blivit så mycket bättre, en komplex fråga som det är svårt att få svar på.

Dessvärre präglas samrådsmötena av en hel del byråkrati, både protokoll och återkoppling dröjer alltför lång tid. Från pensionärsorganisationernas sida upplever man ofta att man ställs inför genomförda beslut och åtgärder utan någon som helst förankring.

Summa summarum
Intresset var stort bland de närvarande och ett önskemål var att våra representanter i fortsättningen informerar oss på månadsmötena om status i de aktuella frågeställningarna.

Ett stort tack till Ulf, Ove och Anna-Stina som vägledde oss i hur arbetet i KPR fungerar!

Margareta Andersson