Utflykt till Skultuna den 7 augusti

SPF Solrosen i Solna anordnade denna utflykt som vi i Sundbyberg gavs möjlighet att delta i. Vi var sju ” Sundbybergare” som nappade på erbjudandet och som fick en härlig dag med besök i Skultuna. Vi började med en kopp kaffe med smörgås och därefter hade vi ett par timmar för egen utforskning av bruket inklusive flera butiker. Därefter båtutflykt på Mälaren med fina vyer och en jättegod lunch därtill.

Lite fakta om Skultuna Messingsbruk

Bruket ligger sedan 1607 på samma ställe i en förtrollande dalgång längs Svartån där Västmanland är som vackrast. Idag är Skultuna ett av de mest besökta turistmålen i landskapet med över 150.000 besökare per år.

I över 400 år har Skultuna tillverkat metallföremål av högsta kvalitét. Bruket grundades av kung Karl IX och är idag ett av de äldsta företagen i världen och fortfarande leverantörer till svenska kungahuset.

Under 1600-talet och 1700-talet var designarbetet del av hantverket. I slutet av 1800-talet standardiserades processer och arbetssätt. Det var grunden till vad som idag kallas industridesign.

Idag kan Skultunas produkter hittas på ledande varuhus runt om i världen och företaget har vunnit en rad internationella designpriser och ställer regelbundet ut på de ledande internationella designmässorna i världen.

Stort tack till Ingrid Andersson i SPF Solrosen som på ett föredömligt sätt tog hand om resenärerna och även guidade oss om Skultuna bruk under bussresan.

Vid tangentbordet
Anders Fors