Busstur- 18 okt - Stockholm - Södra delen
Måndagen den 18 oktober var vi 24 st. som steg på Ekman Buss med lugna trygga chauffören Håkan och suveräna guiden Eva, för att ge oss ut i södra delen av Stockholm.
Vi passerade Stadshuset ritat 1923 av Ragnar Östberg, fortsatte längs Norr Mälarstrand, en paradgata 1,6 km lång, med Norr Mälarstrands park anlagd i början av 1940-talet.
På vägen över Västerbron, som stod färdig 1935 och är 600 m lång, passerade vi Marieberg, som fått sitt namn efter malmgården Marieberg, som på 1640-talet uppfördes vid Mälarens strand. I området Marieberg fanns en porslinsfabrik 1758-1788. Det var också ett militärområde med bl.a. Högre Artilleriläroverket 1818-1869 samt andra regementen och skolor, även en ammunitionsfabrik 1876-1950 fanns där.
Vi passerade Hornstull, som fick en upprustning för ca 10 år sedan, till Marievik som är ett kontorshusområde. Nya planen är att området byggs om till blandad stadsmiljö med ca 960 nya bostäder och nya ytor för kontor och andra verksamheter.
Vidare mot Gröndal, ett område från 1940-talet med stjärnhus och terrasshus, ritade av arkitektfirman Backström & Reinius. I Gröndal ligger Ormberget med ett antal trävillor, som är en kulturhistorisk värdefull bebyggelse från sekelskiftet 1900.
På håll såg vi husen vid Nybodahöjden som byggdes 1960 och kallas för Frankensteins gäspning, p.g.a. att de är så tråkiga.
Vi åkte vidare mot Liljeholmskajen, där det vuxit upp ett helt nytt område. Husen är ritade av bl.a. arkitekten Gert Wingårdh. I ett av husen kommer öppnas en restaurang på 24:e våningen. Bostadsområdet har vuxit fram under 20 års tid och beräknas vara färdigbyggt 2022.
Färden gick vidare mot ursprungliga eller gamla Årsta med 3-våningshus innehållande smålägenheter från 1940-talet. Ett av husen kallas EPA-huset, det byggdes för butiksanställda kvinnor på 1940-talet. De var också de första loftgångshusen i Sverige. Vi passerade Årsta kyrka, ritad av arkitekt Johan Celsing och invigdes 2011. Kyrkobyggnaden tilldelades Helgopriset 2013.
Vid Gullmarsplan, i området Mårtensdal ligger Sthlm 01, en byggnad som sägs vara Stockholms nya landmärke. Byggnaden har 27 våningar och stod klart 2020. Huset är format som en treudd med tre spetsar som växer utåt och ökar i volym ju högre upp det är. Ett fascinerande spel skapas när man betraktar byggnaden från olika vinklar. Färgerna i fasaden består av blått för vatten, vitt från himlen och rött från alla tak och röda byggnader i Stockholm.
Ny ”utsiktsrestaurang” Sjöstaden Skybar, finns på toppen med känd krögare.
Vi fortsatte mot Hammarbyhöjden, kallad ”den vita staden” p.g.a. sin ljusa färgsättning på husen. Detta är också ett låg- och smalhus-område från 1930-talet, s.k. ”barnrikehus”. Till mindre bemedlade barnrika familjer, med fler barn än 3, utgick hyresreduktion.
Björkhagen har fått sitt namn av de fina björkdungarna. I Björkhagen bjöds vi på Ekmans special ”bussfika” i solen vid Markuskyrkan. Kyrkan och församlingsdelen är ritade av arkitekt Sigurd Lewerentz. Kyrkan stod klar 1960. En spektakulär kyrka efter dåtidens mått mätt. När byggnadsarbetet pågick och murarna växte fram i björkdungen, frågade en förbipasserande – ”skall det bli en kraftstation eller en kyrka”? – Bådadera svarade en av församlingens unga präster.
På gränsen mellan Björkhagen och Kärrtorp ligger Understenshöjden, en ekoby med 44 lägenheter som byggdes på 1990-talet och räknas som Stockholms första ekologiskt inriktade småhusområde.
I Kärrtorp ligger även kvarteret Mursmäckan, ett bostadskvarter med 15 st. s.k. stadsradhus som uppfördes 2010-2011. Mursmäckan vann tävlingen ”Årets Stockholmsbyggnad” 2012.
Vi passerade genom Gamla Enskede med blandad ny och gammal bebyggelse.
Förbi Globen, officiellt Avicii Arena, världens största sfäriska byggnad, invigdes 1989. Tele 2 Arena togs i bruk 2013.
Vidare genom Hammarby Sjöstad, ett stort område bestående av flera områden runt Hammarby sjö. Hela stadsdelen består av ca 11000 lägenheter för drygt 25000 invånare och 150000 m2 arbetsplatser.
Vid Hammarby Allé smyckas en av fastigheterna med en bildserie, ett s.k. pictogram. Bildserien heter ”Livsfris”. Utsmyckningen är inbyggd i själva byggnaden.
Livsfrisen går ifrån en födelsestjärna till ett kors, d.v.s. genom hela livet från födseln till döden.
Vi förbi Henriksdalshamnen, ett område på den nordvästra sidan av Hammarby sjö. Området bebyggs med totalt 880 st bostäder. Vi passerade Henriksdalsringen från 1960-talet, även kallat ”dasslocket”, p.g.a att det ligger på Henriksdals reningsverk.
Färden fortsatte mot Finnboda och Kvarnholmen, två helt nya bostadsområden, som ligger 10-15 min från city. Vidare över Svindersviksbron som är 140 m lång och invigdes 2016, genom Ryssbergstunneln som är 300 m lång. Båda dessa utgör tillsammans ”Kvarnholmsförbindelsen” och binder samman Nacka med Kvarnholmen. Efter tunnelpassagen kom vi ut vid Alphyddan på Sicklahalvön. Bostadsområdet Alphyddan uppfördes mellan 1960-1965.
I Sickla passerade vi ”Curanten”, ett hälsocenter innehållande vårdcentral, tandläkare, sjukgymnaster, barnklinik o.s.v. allt som har med hälsan att göra.
Vi åkte upp på söders höjder, Folkungagatan, Erstagatan, Fjällgatan mot Medborgarplatsen. Slussen som nu byggs om för femte gången. Byggdes första gången på Drottning Kristinas tid. Vidare Skeppsbron, Gustav Adolfs torg, Brunkebergs torg, Malmskillnadsgatan o.s.v, mot restaurang Funken på Gärdet, där vi serverades en god lunch. Efter lunchen och en mycket givande och trevlig dag, gick färden åter till Upplands Väsby.