2023
Vår julbordsresa gick i år till Åland med kryssningsfartyget Cinderella.
Vi var 46 personer som gick ombord och installerade oss i våra hytter. Därefter intog vi svenska kocklandslagets klassiska julbord. Mätta och belåtna fick vi sedan se en fin julshow med The Fantastic Four.
De sjöng många julklassiker, bl.a från Frank Sinatras sångbok.
Dagen därpå efter frukost, kunde vi roa oss med musikquiz,shopping och dans.
/Ginger Tidlund-Rengart
Idag var vi 19 ABBA-fans som besökte ABBA The Museum.
Vår trevliga guide berättade med inlevelse om Agneta, Anni-Frid, Björn och Bennys uppväxt och hur de träffades och bildade ABBA.
ABBA-historien började i Sverige för mer än fem decennier sedan.
1974 vann de Eurovision Song Contest med låten ’Waterloo’. ”Waterloo - du är mitt öde, mitt Waterloo…..”
1976 etablerade de sig som en av de mest populära grupperna i världen.
I mars 1980 gjorde de sin sista turné inför en betalande publik.
..... Mamma mia, here I go again….
Den 27 maj 2022 öppnade ABBA Voyage Arena i London.
/Birgitta Högelin
SJÖ VID SJÖ VAR HELST VI SÅG.
Här är bilderna
Ja, så var det när 29 SPF:are under några intensiva dagar gjorde en rundresa i sydöstra Finland.
- Vi har besökt helt unika gamla träkyrkor,
- fått underhållande guidning i det ryskt-ortodoxa Nya Valamo klostret,
- lärt oss att bastu ska finnas i varje hem.
- Vi har ätit lunch i ett roterande utsiktstorn i Tammerfors,
- gjort en båttur på Kallavesisjön i Kuopio.
Givetvis har vi fått höra mycket om hur krig har påverkat det finländska folket.
- Vi gjorde ett gripande besök på krigskyrkogården i Villmanstrand med 600 hjältegravar där många unga pojkar och män ofta från samma familj låg begravda.
- De tre statyerna ”Ensamt barn”, ”Sorg” och ”För framtiden” berörde oss starkt. Det är tydligt att finländarna är tacksamma för att de nu är med i NATO.
- Vi har bott på fina Scandichotell.
- Tack Raija och Mattias för fin guidning och bra körning.
Bussutflykt i Roslagen den 8 juni
Stockholm Marathon
Även 2023 deltog SPF Seniorerna i Väsby som funktionärer vi Stockholm Marathon, i år den 3 juni.
Vår huvuduppgift var att vara banfunktionärer på Odengatan med 29 deltagare.
Dagarna innan, torsdag till lördag, när löparna har möjlighet att hämta sina nummerlappar, jobbade fyra SPF-are 5-timmarspass på Expot. Där hittade man försäljningsställen för löparkläder och stånd för information som kan intressera löparna. Vi från Väsby stod där och informerade om Frankfurt Marathon.
I vimlet bland löparna syntes SPF´s generalsekreterare Peter Sikström, som hämtat ut sin nummerlapp.
Utställarna på Expo hade tillgång till ett café för att få en lunch eller bara ta en kafferast. I det caféet jobbade George och Eila från SPF i Väsby.
15 SPF medlemmar besökte i dag trädgården på Norrsunda gränd.
Maria Grahn guidade oss i den vackra gröna trädgården. Hon berättade med entusiasm om växter och hur trädgården vuxit fram. Vi bjöds på kaffe och fantastiska bakverk, bakade av Marias granne Ylva Forsell.
Hjärtligt tack från oss alla som fick en trevlig eftermiddag i strålande sol.
/Gunnevi Norgren 26/5
Folkhälsoveckan 2023
Årets folkhälsovecka i Upplands Väsby genomfördes i strålande försommarväder och lockade runt 250 deltagare.
Det som erbjöds, utöver de sedvanliga veckopromenaderna, var:
- tre tipspromenader där vinnarna fick priser.
- balansgympa
- cykelturer, varav en långtur till Märsta
- en nyhet var seniorparcour där vi utmanade oss under en promenad som startade vid Seniorernas Hus; genom att klättra, krypa under eller hoppa mellan olika hinder på vägen
- på onsdagen hade vi öppet hus vid Seniorernas Hus då vi bjöd på kaffe med dopp och frukt
- på fredagen hade vi avslutning vid Seniorernas Hus med olika aktiviteter som discgolf och boule. Andrew bjöd in till härlig dans på gräsmattan och våra duktiga linedancers bjöd på jättetrevlig uppvisning. Det fikades och minglades och avslutades med prisutdelning där alla deltagare hade möjlighet att vinna ett pris genom lottdragning.
Bilder från Folkhälsoveckan hittar du HÄR
35 SPF:are är hemkomna från en bussresa till Pommern, som var svenskt mellan 1648 och 1815. Besök och boende i Stralsund. På ön Rügen besökte vi dom vita städerna Putbus och badorten Binz samt Hitlers skrytbygge i Prora som är ett radhus med längden 4,5 km. Det skulle bli semesterboende för vanliga tyskar, men blev aldrig helt klart. Nu är det delvis renoverat till lyxlägenheter för dagens tyskar. I Putbus åkte vi ett gammalt ångtåg. Se bilder.
På ön Usedom och staden Peenemünde besökte vi ett museum. Där utvecklades V-raketerna med Wernher von Braun i spetsen. Även på Usedom finns många fina badorter och även Sveriges äldsta högskola. På Rügens nordligaste punkt finns fyren Kap Arkona som omnäms i SR:s sjörapporter. I Jasmunds nationalpark finns stora bokskogar och Konungastolen som är en hög kalkstensklippa.
Det var fint i Pommern med fashionabla badorterna, de fantastiska kalkstensklipporna och mycket annat.
Var det inte dumt att vi släppte ifrån oss Pommern 1815?
Den där Karl XII var nog en riktig karlakarl han. Ska vi be vår nuvarande kung att återerövra Pommern?
Vi har fått uppleva mycket på den här resan.
Mattias har på ett tryggt sätt transporterat oss genom ett vårfagert landskap och Susanne har berättat om kungar, årtal, orter och en massa saker. En del kommer vi ihop annat har vi glömt.
Jag minns i alla fall vitsippsbackarna, de gult lysande rappsfälten, Vätterns glittrande vatten, konturerna av Öresundsbron och Barsebäcks fyrkantiga byggnader.
Jag imponerades av att Mattias backade in bussen på färjan som tog oss från Trelleborg till Sassnitz.
Carl Wilhelm Scheele, Angela Merkel och Olof Palme har alla haft betydelse i Stralsund.
Bussfika och tupplur
Upp i ottan. I bussen kl 08.00.
Tåget Roland med ånglok
Hitlers 4,5 km långa hus
Uppgraderad bussfika – Irish coffee
Verner von Brauns utveckling av raketen. Dystert.
Fina badorter
Rundtur i universitetsstaden Greisvald
Fyrarna i Arkona
Konungastolen – de vita kalkstensklipporna
Det och mycket mer har vi fått uppleva. Ibland slumrade jag till och har nog missat en del, men ett mycket positivt intryck av vår forna svenskbygd består.
// Birgitta H.
37 SPF-seniorer träffades i kväll och kalasade på ox-file eller röding på Nonnos. En riktigt trevlig kväll. Nästa gång är det "pastakväll".
/P-O Bergman Bilder
Idag har vi, 47 st från SPF uppdelade på två grupper, varit på Stadsmuseets visning ”Stockholmskan - kvinnoliv i staden”.
Vår guide berättade på ett intressant sätt om kvinnors villkor från olika tider genom historien, bland annat madammer, pigor, mätresser, mannekänger, dalkullor och operasångerskor. Det var ett trevligt besök och Gunilla Ahlberg hjälpte mig med ena gruppen.
/Marianne Idering Bilder
Några bilder från SPF:s årsmöte 2023-03-06.
Årsmötet klart under förtjänstfull ledning av Christer Ridström.
Vi har en nygammal styrelse med en ny medlem (Christer Sjörin). Vi tackade av Bengt Svensson som så förtjänstfullt producerat protokoll i sin roll som sekreterare. Nu kommer Torsten Hemph att ta den rollen.
Vi tackade dessutom av det gångna årets ersättare, Gösta Krantz. Någon ny ersättare utsågs inte eftersom behovet numera anses vara begränsat.
Alla formalia togs med acklamation. Årsavgiften oförändrad (270 kronor, varav vi behåller 60). Föreningens ekonomi är god och medlemstillströmningen är remarkabelt hög. Vid årsskiftet var vi
1 230 medlemmar och i skrivande stund är vi minst 1 265. Allt detta tack vare kommittéernas och eldsjälarnas fantastiska arbete samt marknadsföringen i form av Vår- och Höstprogram.
Vi tog en tyst minut för alla som lämnat oss och sade "vila i frid" och "vi ses".
Före årsmötet var vi i Scenrummet och fick lyssna till ljuva toner i form av sång av Anna-Lotta Larsson ackompanjerad av Fredrik Hermansson på flygel. Det var allt från Taube via Leonard Cohen till Peter LeMarc. Dessutom berättade hon några roliga Pitehistorier som framkallade skratt. Publiken sjöng med och verkade trivas lika mycket som jag. Mycket uppskattat!
Vi var 205 medlemmar på plats i matsalen för årsmötet och dessutom var 2 uppkopplade via Zoom.
/Kenneth Brynolfsson
Årsmötesprotokollet finns att läsa här
Blomsterboda 27 februari
Idag är det vår i luften. Vad förknippas med våren – jo tulpaner. Lämpligt nog fick idag ännu en grupp SPF:are besöka Blomsterboda med alla dess underbara tulpaner. Vi fick följa odlingen från lök till skörd och packning. Under januari-mars driver de upp 11 miljoner tulpaner i 100% vattenodling. Tack för ett intressant besök och trevlig guidning.
/Birgitta Högelin Några bilder
I dag var 25 SPF:are på besök på Bomsterboda. Pelle berättade om företaget och lärde oss massor om blommor och inte minst om tulpaner. Ett populärt besök.
/Per-Olof Bergman
Hesselby slott 23 februari
Igår trotsade 26 tappra SPF:are snöovädret, åt en god buffélunch i det trevliga orangeriet och fick sedan en guidning i Hesselby slott (säteri).
Släkten Bonde har uppfört slottet i närmare tre århundraden. Den första anläggningen började byggas efter ritningar av Simon de la Vallé. I början av 1700-talet anlades den unika barockträdgården. Slottet ägdes och beboddes av släkten Bonde fram till 1931 då Stockholms stad köpte slottet och den tillhörande marken. Hesselby drivs numera som hotell- och konferensanläggning.
/Gunilla Ahlberg Bildgalleri
Livrustkammaren
Idag var vi 29 SPF-are som besökte Livrustkammaren, som sedan 1978 är inrymt i Kungliga slottet.
Grunden till det som idag utgörs av museet lades då
kung Gustav II Adolf 1628 befallde att hans kläder från fälttågen i Polen under andra polska kriget skulle bevaras.
Guiden Carl Ivinger, med sin starka röst och gedigna kunskaper lotsade oss runt bland sevärdheterna. En givande dag på slottet.
/Birgitta Björklund Bilder
I lördags den 11 februari var vi 28 förväntansfulla resenärer som åkte till Iggesund för att se den berömda revyns 40-års jubileum. Väl framme åt vi först en god lunch med tillhörande drycker innan vi bänkade oss för att se skådespelet.
Vi fick se en fantastisk revy med duktiga dansare, roliga sånger och mycket buskis.
På hemfärden gjorde vi ett stopp i Tönnebro för kaffe och mat innan vi var hemma i Väsby vid 22-tiden. Det blev en lång men rolig dag med många glada skratt.
Hesselby slott 9 februari
Idag var vi 29 SPF:are som besökte Hesselby slott, som från början var ett säteri men som kom att kallas slott. Idag har det fått epitetet musikslott och är en samlingspunkt för alla som gillar musik.
Vi togs emot i det varma och ombonade orangeriet. Vi åt oss mätta av det som buffébordet bjöd på. Den här dagen var huvudrätten en utsökt god kalops.
Vår guide berättade om slottet och de personer som ägt och betytt mycket. Släkten Bonde har ……. ja vad då? Säger inte mer nu för vår nästa grupp kommer den 23 februari. Fortsättning följer…..
/Birgitta Högelin Bildgalleri
Waldemarsudde - Isaac Grünewald
Idag samlades 22 konstintresserade SPF:are på Prins Eugens Waldemarsudde där vi fick en intressant guidning om Isaac Grünewalds (1889–1946) fascinerande historia, måleri, scenografier med mera.
Prins Eugen stödde Grünewald ekonomiskt genom att förvärva många verk till sin konstsamling på Waldemarsudde. Under sin karriär var Grünewald ofta ifrågasatt av sin samtid, på grund av sitt nyskapande konstnärskap och även sitt judiska ursprung.
/Gunilla Ahlberg Bildgalleri
Månadsmötet 31 januari
Idag har vi lyssnat på ett fängslande och pedagogiskt föredrag av journalisten och Rysslandskännaren Stig Fredriksson. Med sina goda kunskaper om Putin, hans uppväxt och utbildning försökte han få oss att förstå hans agerande, men absolut inte att acceptera vad som sker i Ukraina. Vad händer om Ukraina förlorar kriget? Han väckte en skrämmande tanke hos oss.
/Birgitta Björklund
Lunchkonsert på Kungl. Operan
Guld, glitter och glamor inledde årets aktiviteter. I en skimrande atmosfär i guld med speglar och kristallkronor och guldstuckatur på väggarna fick igår 24 SPF-are njuta av god lunch och mäktig operamusik i den vackra Guldfoajén i Kungliga Operahuset.
/Birgitta Högelin Några bilder
Vinprovning i Grimstagården.
I går fick de som stått på väntelista sedan förra vinprovningen, en smakupplevelse med olika viner och olika smaktillbehör.
Marianne Cronebäck, vinutbildare inom Munkskänkarna berättade inspirerande om hur olika tillbehör påverkar smaken på vinet. 28 SPF medlemmar fick lära sig mycket under trevliga former. Vi fick också dokumentation med oss hem.
/Gunnevi Norgren
Inför Marathon Gruppens tävling Convini-loppet plöckade APF-are från Väsby picknick-lådor, som deltagarna skulle njuta av efter målgång.
Loppet arrangeradess den 23 och 24 augusti och varje dag var vi 15 plockare.
Under dessa dagar plockade vi 1.400 picknickar och var och en av oss gick ungefär 11.000 steg
Det var trevligt och gjort på dryga 3 timmar.
// Kenne
Vandringsresan till Bruksvallarna 17-21 september
Vi var 40 SPF:are som deltog i vandringsresan till Bruksvallarna.
Det var många aktiva medlemmar som ofta deltar i promenaderna lokalt runt Väsby som var intresserade att testa en annan typ av vandring och att uppleva fjällnatur.
Jan-Erik Fransson som är erfaren guide och fjällvandrare och känner till naturen runt Bruksvallarna var vår reseledare och arrangör.
Det blev delvis tuffa utmaningar på höga höjder men alla kom hem oskadda och belåtna att ha klarat alla strapatser.
Två av deltagarna har hjälpt till att dokumentera resan. Gunbritt Gustavsson har skrivit en reseberättelse som bifogas och Berith Jacobson har fotograferat de flesta av bifogade bilder.
Det blev en spännannde, annorlunda och minnesvärd upplevelse.
Britt Söderlund
Reseberättelsen
Bilder dag 1
Bilder dag 2 + 3 (det regnade dag 2!)
Bilder dag 3