Buss till Upplands Pärlor

Under två dagar har 28 SPF:are deltagit i resan ”Pärlor i Uppland”. Resan inleddes och avslutades i musikens tecken. Inledningsvis i Österbybruks välbevarade hembygdsgård med en riksspelman som spelade nyckelharpa och avslutningsvis i Jularbomuseet i Rasten med dragspelsmusik där museiägaren Håkan entusiastiskt berättade om Carl Jularbo och hans dragspel.

Vi lärde oss att Gustav Vasa har har haft stor betydelse i uppkomsten av de gruvor och samhällen vi kom att besöka och att han på 1500-talet blev ägare till barockslottet Örbyhus.
En annan släkt som ofta nämndes var de Geer med förnamnen Louis, Emanuel och Carl (ursprungligen Charles)., en släkt som bl.a. ägt Lövstabruk och även Stora Väsby, som än idag ägs av familjen de Geer. Där knöt vi ihop de betydelsefulla bruken i Uppland med Upplands Väsby.
Vi har fått höra om ryssarnas härjningar på 1700-talet då de plundrade och brände gruvsamhällena. Vi har besökt världens enda bevarade vallonsmedja i Österbybruk, känt vikten på järn, slagg och kanonkula.
I Örbyhus slott besökte vi fängelsevåningen där Erik XIV var fängslad och där han dog förgiftad av arsenik. Efter en härlig dag i strålande solsken och omgivna av tusentals myggor anlände vi till Gimo Herrgård för middag och övernattning.

Nästa dag besökte vi den gamla sjöfartsstaden Öregrund. Efter en givande guidning av Lövstabruks herrgård intog vi lunch på Lövstabruks Världshus. Våra kunniga och trevliga guider var alla klädda i för tiden för gruvnäringen tidstypiska kläder.
Med ett leende på läpparna efter det avslutande besöket i Rasten och den medryckande dragspelsmusiken vände vi kosan mot Väsby efter två pärlprydda dagar.
Tack Arne Jakobsson från Resekommittén, Högbergs bussresor och vår chaufför Mattias.

// Birgitta Högelin