Lunchkryssning 2024-06-03

Den 3 juni gjorde 40 SPF:are en lunchkryssning ombord på det anrika fartyget M/S Prins Carl Philip (byggd 1901). I matsalen på övre däck var det framdukat för oss och den förbeställda maten serverades snabbt och smakade utmärkt gott. Under en timmes färd på Mälaren kunde vi njuta av den vackra naturen.

I Drottningholm fick vi guidning av Drottningholms Slottsteater, som uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika. I salongen finns målade marmoreringar, konsoler i papier maché och pilastrar av gips. Scenen har ett genialt maskineri, helt i trä, som än idag drivs för hand. Teaterns första glansperiod inleddes 1777 av Gustav III. Då spelades det operor och pantomimbaletter fram till Gustav III:s död 1792. Därefter föll teaterbyggnaden i glömska. 1921 klev litteraturhistorikern Agne Beijer in genom dörren och fann den unika teatern orörd sedan 1700-talets slut. Teatern, som är en del av Världsarvet Drottningholm, är den enda 1700-talsteatern i världen som fortfarande använder originalscenmaskineriet regelbundet.

Efter besöket på Drottningholms Slottsteater var det dags för återresa till Stockholm. Då tornade mörka åskmoln upp sig och stora regndroppar började falla, men som tur var lade båten till och vi kunde ta skydd ombord.

Tack alla goa resenärer för att vi fick en så fin dag tillsammans.

Färdledare Birgitta Högelin

Bilder från Lunchkryssningen