”Den största utmaningen är kompetensförsörjningen”

Den här regeringen har fokus på äldrefrågor. Det visas inte minst av statsministerns val att tillsätta en äldreminister, menade Anna Pettersson Westerberg i sitt anförande som inledde Stockholmsdistriktets stämma.

Just den här dagen var äldreminister Anna Tenje (M) sjuk och kunde inte tala på Stockholmsdistriktets stämma. I hennes ställe kom statssekreteraren Anna Pettersson Westerberg. Hon talade mycket om kraven som ställs på äldreomsorgen i takt med att vår befolkning blir äldre.

”Den största utmaningen är kompetensförsörjningen. Den står högst upp på vår agenda”, sa hon.

Här framhöll hon flera områden som är nödvändiga för att locka folk till vård- och omsorgsyrken, som bra arbetsgivare, god arbetsmiljö och större satsning på ledarskap. Det måste finnas karriärvägar och möjlighet att utvecklas. Samtidigt måste fler gå från deltid till heltid, men för att det ska lyckas krävs dels att arbetsmiljön är sådan att man orkar arbeta heltid, dels att arbetsgivaren erbjuder möjlighet att få ett heltidsschema.

Genom att sprida goda exempel från kommuner som lyckas kan fler kommuner ta efter. Menade hon. Välfärdsteknik kan vara ett sätt att minska arbetsbelastningen på den personal som finns. Och om man renodlar uppgifter, så att enklare sysslor kan skötas av arbetskraft med lägre kompetens, så kan undersköterskor och annan vårdutbildad personal få ägna sig åt just vårduppgifter.

Hon lyfte också fram vikten av utbildningsmöjligheter. Personal inom omsorgen ska kunna få kompetensutveckling, språkutbildningar och spetsutbildning.

1 juli i år blir dessutom undersköterska en skyddad yrkestitel.

Krav på att kunna svenska

När den här regeringen tillträdde var en tydlig prioritering att förbättra omsorgen av äldre på både boenden och inom hemtjänsten, sa Anna Pettersson Westerberg. Idag finns det brister, inte minst vad gäller personalens språkkunskaper.

Hon påpekade att regeringen precis, som en del i Tidöavtalet, beslutat om ett direktiv till en utredning om språkkrav i äldreomsorgen. Utredaren ska bland annat föreslå vilken kunskapsnivå som krävs vad gäller svenska språket och om olika yrkesgrupper kanske ska ha olika språkkrav. Utredningen ska redovisas senast 1 september 2024.

En annan fråga som Tidöavtalet berör är att man ska utreda hur kommuner ska kunna få rätt att anställa läkare.

Tydliga, förutsägbara pensioner

Pensionsutrymmet minskar i takt med att medellivslängden ökar. Och så länge inte pensionsåldern ökar så kommer minskningen att fortsätta, menade Anna Pettersson Westerberg.

Någonting måste göras, samtidigt som pensionerna inte får bli ett slagträ. ”Pensioner lämpar sig synnerligen dåligt för kortsiktiga dagspolitiska utspel.”

Ingen tjänar på en populistisk pensionspolitik där partierna bjuder över varandra. Tvärtom ska pensioner ska vara stabila, långsiktiga och förutsägbara kontrakt mellan generationerna, menade hon. Det måste vara tydligt hur olika livsval påverkar ens pension.

Tillägg försvårar

Idag gör alla tillägg som lagts ovanpå pensionssystemet det svårare att förutse vad man faktiskt kommer att få ut. Dessutom, menade Anna Pettersson Westerberg, så försvagar de drivkraften till arbete. Hon ville se en tydligare koppling mellan inkomst och pension.

Regeringen menar att Pensionsöverenskommelsen och Pensionsgruppen har en viktig roll att spela. Men de anser att Pensionsgruppen måste breddas och att alla partier som ingår i budgetsamarbetena ska bjudas in om det ska fungera.

Under sitt anförande hann hon även beröra ålderism och respekt för äldre, och påpekade att äldre dels måste ses som en tillgång i form av arbetskraft, dels bemötas med respekt av omsorgen och det allmänna.  

Frågestund

Som avslutning svarade hon på ett par frågor från publiken.

Välfärdsteknik tar bort behovet av besök, men det i sin tur kan leda till ensamhet. Varför satsar man inte på äldreboenden som inte är vård- och omsorgsboende? undrade ett ombud. 

Anna Petterson Westerberg sa att det finns en medvetenhet om riskerna med välfärdsteknik. Här har Japan hunnit längre, så det kan vara värt att titta på hur de gör, sa hon och påpekade att det finns stöd till olika former av boenden.

En annan åhörare undrade hur det skulle gå med personal- och kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen om SD vill sparka ut alla utlänningar.

Anna påpekade att det inte finns någonting sådant i partiernas samarbete, tvärtom. ”Men du måste lära dig svenska”, sa hon. I Stockholm kan det dessutom bli nödvändigt att låta personal röra sig över stadsdelsgränser i högre grad än idag.  

Sammantaget var hennes anförande mycket uppskattat av ombud och gäster på stämman.