Civilministern gästade stämman

”Effektivitet är ett positivt ord”, sa civilminister Erik Slotter som intervjuades på scenen under distriktets stämma, och som också fick besvara frågor från närvarande medlemmar.

Erik Slotter (KD) deltog i ett scensamtal lett av distriktets Christina Blom Andersson. Han inledde med att säga att hans ministertitel är den som avslöjar minst om vad han gör. Hans områden är: Statlig förvaltning, kommuner och regioner, offentlig upphandling, konsumentpolitik samt digitalisering.

Under samtalet hann civilministern beröra vårens budget - fokus ligger på sänkt ROT-avdrag - samt nämna att regeringen strävar efter att staten enbart ska ägna sig åt sin kärnverksamhet, och att man gärna ser att antalet myndigheter minskar.

”För mig är effektivitet ett positivt ord.”

Han lyfte också att regeringen satsar på civilsamhället.

”Det finns många organisationer som erbjuder insatser med inriktning på äldre, men de behöver hjälp med att nå ut”, sa Slottner.

Det är dock Slottners kollega socialminister Jakob Forssmed som ansvarar för frågor som Äldresamtal och arbete mot ofrivillig ensamhet.

Lättare att stoppa fusk

Ett av Slottners egna områden är offentlig upphandling.

”Det kan ju låta knastertorrt, men mycket torrt kan vara viktigt”, sa han.

I Sverige görs upphandlingar för enorma summor varje år. Ändå jobbar man inte tillräckligt strategiskt med dessa frågor, vilket ger upphov till brister, allt från rent fusk, till att leverantörerna inte håller vad de lovar.

”Kan man fånga upp bara någon bråkdels procent av detta kan man spara väldigt mycket pengar”, sa Slottner.

Därför gör regeringen en översyn av upphandlingsreglerna. Målet är att sänka trösklarna för att delta i offentlig upphandling, inte minst för små företag inom idéburen sektor. Men man vill också motverka välfärdskriminalitet. Bland annat ska det bli lättare att utesluta onormalt låga anbud. Idag tror många kommuner att de måste ta det lägsta anbudet, även då det är uppenbart att ingen kan leverera till det priset.

På en fråga från publiken om hur man skulle kunna hindra kriminella från att till exempel driva HVB-hem om man sänkte kraven för offentlig upphandling, svarade Slottner att de sänkta kraven främst rör krav på samhällsansvar, som idag är obligatoriska men som regeringen vill ska vara meriterande. Han utvecklade dock inte om och i så fall hur detta skulle kunna påverka frågor som tillgänglighet, miljö eller arbetsvillkor.

Digitalisering väckte frågor

Det ämne som väckte flest frågor bland stämmans deltagare var digitaliseringen.

Slottner poängterade att Sverige måste hänga med i digitaliseringen om inte våra företag ska duka under i konkurrensen. Och han såg stora möjligheter för digitalisering och AI inom välfärden.

Som exempel nämnde han en AI som hittat samband med fallskador och yttre faktorer, som höga trösklar eller att man ätit för dåligt. Resultatet fick stor effekt i det förebyggande arbetet och minskade antalet fallskador kraftigt.

Han påpekade också att digitala verktyg gör det möjligt att hålla kontakt med nära och kära, samt lyfte fram användningen av VR-glasögon på äldreboenden. Tekniken ger de boende möjlighet att uppleva andra miljöer utan att behöva förflytta sig dit rent fysiskt.

Samtidigt var medför digitalisering utmaningar vad gäller tillgänglighet, men också nya typer av kriminalitet, och många känner sig osäkra och exkluderade.

”Vi arbetar för att motverka telefonbedrägerier. 40 000 – 50 000 misstänkta samtal stoppas dagligen av teleoperatörerna”, sa han och tipsade även om hjälplinjen Digitalidag, som många av våra medlemmar varit i kontakt med.

Statlig e-legitimation

Och på tal om bedrägerier, så ska Sverige ha en säkrare e-legitimation på plats 2027. Den ska vara statlig och utfärdas av en myndighet i stället för av bankerna, och de flesta EU-länder har redan en sådan.

Men för att få den statliga e-legitimationen krävs att du närvarar fysiskt, vilket väckte frågor. För hur ska den som inte kan infinna sig fysiskt kunna få en legitimation? Redan idag är legitimationer ett problem då anhöriga ska hjälpa till med juridiska handlingar eller bankärenden.

Erik Slottner menade att det måste gå att lösa. Kanske kan den som utfärdar legitimationen göra hembesök?

Fortsatt svårt att dela journaler

En annan fråga rörde tillgänglighet. Datorer, mobiler och abonnemang kostar pengar. Kan man kräva att privatpersoner ska ha telefoner för tusentals kronor bara för att fungera i samhället?

Slottner såg dock inte detta som ett problem. Redan idag har de allra flesta tillgång till en smartphone, menade han. Någon subventionering trodde han inte skulle bli aktuell.

Sista inpasset innan tiden tog slut och ministern var tvungen att skynda vidare till andra åtaganden kom från distriktsordförande Ann Hedberg Balkå:

”När får vi en plattform som kan dela journaler mellan olika vårdgivare?”

Dessvärre fanns inget svar den här gången heller. Men alla var överens om att behovet finns. Och SPF Seniorerna fortsätter att driva frågan.

Vi tackar civilminister Erik Slotter för hans medverkan.