Nu tar vi sikte på kommande två år!

Stämman i SPF Seniorerna Stockholmsdistriktet är avklarad för den här gången. En ny styrelse är vald, och en ny plan för de kommande två åren är lagd. Särskild gäst var civilminister Erik Slottner.

Stämman hölls den 2 april på Westmanska palatset i centrala Stockholm. Totalt fanns 95 röstberättigade på plats, plus ett antal medlemmar som deltog utan rösträtt. Och det blev en smidig och effektiv stämma med god stämning, där hela dagordningen hade klarats av en dryg timme före utsatt tid.

Dagen inleddes med kaffe och registrering, innan det var dags att ta plats i möteslokalen till tonerna av en specialgjord SPF Seniorerna-låt med tillhörande video. Väl på plats hälsade distriktets ordförande Ann Hedberg Balkå välkomna och presenterade dagens gäst, civilminister Erik Slottner som blev intervjuad på scenen. Här kan du läsa mer om detta.

Dags för beslut

Efter en god lunch och en ännu godare äppelkaka var det så dags att ta plats i möteslokalen igen. Den här gången inledde Ann Hedberg Balkå med att tända ett ljus varpå höll en tyst minut för alla medlemmar som lämnat oss under de två år som gått sedan senaste stämman.

Ordförande Anders Ekegren förklarade stämman för öppnad. När de närvarande enhälligt bekräftat att stämman var utlyst enligt konstens alla regler och röstlängden fastslagits till 95 personer, så redogjorde Ann Hedberg Balkå för vad distriktet ägnat sig åt 2023, respektive 2024. Bland höjdpunkterna fanns digitaliseringsprojektet, gemensamma konferenser för föreningsordförande samt ledamöter i pensionärsråden, samt flytten till nya lokaler på Hornstgatan.

Stämman var nöjd med såväl verksamhetsberättelsen och den ekonomiska rapporten och gav styrelsen ansvarsfrihet. Så här långt hade ombuden varken haft frågor, invändningar, förslag eller kommentarer. Men det betydde inte att de inte var på alerten. För när verksamhetsplanen presenterades kom kommentarerna.

Arbetar för fler föreningar

En sak som diskuterades var påståendet att distriktet arbetar för att SPF Seniorerna ska få fler föreningar. Verkligheten är dessvärre att allt fler föreningar slås ihop, ofta på grund av att man inte hittar frivilliga som vill engagera sig i styrelsen. Distriktet har förlorat flera föreningar på detta sätt de senaste åren.

Det betyder dock inte att man inte arbetar för fler föreningar. Det byggs nya bostadsområden i Stockholmsregionen och det vore mycket välkommet om någon ville starta en ny SPF Seniorerna-förening där. Det står även i förbundets gemensamma stadgar att fler föreningar är någonting man ska arbeta för.

Vill se krafttag inför valet

En annan fråga var: Hur jobbar vi med valet? Frågeställaren var inte minst intresserad av kommunvalet och ansåg att distriktets föreningar borde samarbeta där.

Distriktsordförande Ann Hedberg Balkå framhöll det påverkansarbete som bedrivs inom de kommunala pensionärsråden, och de konferenser som distriktet ordnar för att stärka våra KPR-ledamöter. Men det är förstås ett arbete som sker i det tysta och sällan når allmänheten. Distriktet välkomnar förslag på hur man kan arbeta med kommunalvalen i de 26 olika Stockholmskommunerna på andra sätt.

Ett motförslag

Också budgeten av upphov till ett par frågor, liksom stämmans enda motförslag.

Distriktet har förhållandevis mycket pengar, bland annat eftersom man inte kunde bedriv verksamhet på samma sätt under pandemin. Här kom frågan om vad distriktet ska med så mycket kapital till. Glädjande nog ville ombudet i fråga se distriktet göra mer för pengarna, gärna med avseende på valet.

Också här välkomnade distriktsordförande förslag från medlemmarna på aktiviteter som distriktet skulle kunna göra.

Ett ombud ifrågasatte att deltagarna i styrelsens arbetsgrupper arvoderas för möten. Detta eftersom föreningarna inte kan konkurrera med motsvarande arvoden. Efter omröstning gick stämman trots detta på det ursprungliga förslaget.

Bifall för två motioner

Lennart Eriksson från Boo föredrog två motioner som antogs av stämman och som också kommer att tas upp på förbundets kongress senare i år.

En motion föreslog att distrikteten ska arbeta för att kommunerna skapar eller

omvandlar befintliga lägenheter till mellanboenden för seniorer. Den andra att det ska bli obligatoriskt med utdrag ur brottsregistret för anställda inom hemtjänst eller på särskilt boende.

Alla personval röstades igenom enligt valberedningens förslag. Här kan du läsa mer om den nya distriktsstyrelsen.

Stort tack!

Tack alla ombud som var med och beslutade om distriktets framtid. Och tack för tänkvärda inpass. Stort tack också till presidiet, med ordförande Anders Ekegren, vice ordförande Irene Svensson samt sekreterare Christina Blom Andersson, som gjorde ett strålande jobb, och till valberedningen under ledning av Anne Utter, som tagit fram förslag som alla var nöjda med, samt till ekonomiansvariga och revisorer.

Här hittar du alla handlingar till stämman.

Protokollet kommer att läggas upp på hemsidan så snart det är justerat.

Nu ser vi fram emot två aktiva år med och för alla våra föreningar och medlemmar!