Ritva Elg - Vi vill påverka!
SPF Seniorerna finns representerade i tre olika organ i regionen. Syftet är att vi ska få information, ha dialog med politiker och tjänstemän samt kunna påverka i hälso- och sjukvårdsfrågor. Ritva Elg berättar mer.
Vår samverkan med Regionen i hälso- och sjukvårdsfrågor
SPF Seniorerna samverkar tillsammans med de tre övriga pensionärsorganisationerna i tre olika organ:
- RPR (Regionstyrelsens pensionärsråd),
- SLSO (Stockholms läns sjukvårdsområde)
- HSF (Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Vi har 4 personer i respektive råd och de har valts för mandatperioden 2023-2026. Syftet är att vi ska få information, dialog och ha möjlighet att påverka politiker och tjänstemän. Politiker är med endast i RPR, i de övriga är det tjänstemän.
I regel träffas råden 4-5 gånger per år. Därutöver kan vi vara inbjudna t ex till workshops i olika frågor, svara på remisser etc. Man håller fär närvarande på med ett förslag till hur samverkansarbetet ska utvecklas och organiseras framöver.
Regionstyrelsens pensionärsråd
Regionstyrelsens pensionärsråd, RPR, diskuterar övergripande frågor inom regionen. Det kan gälla budget, arbetet med "god och nära vård", samverkan mellan region och kommuner om sjukvården/hemsjukvården och "vårdcentralen som nav för invånare och patienter."
På mötet i början av december ska RPR ta upp vad som går under namnet "Plan för vård av äldre och sammanhållen vård i hemmet". Och i våras var en rapport med förslag på styrningen av den egenägda vården uppe. Tre olika modeller fanns på förslag, och frågan gick även ut på remiss. Vi valde att inte svara på vilket av tre modellerna vi föredrog, utan gav istället ett svar i form av ett resonemang om vad vi tyckte var viktigt för oss som äldre patienter i vården.
Andra saker som varit uppe under året är bland annat en trafikförsörjningsplan och nyheter efter valet, som den primärvårdsnämnd som har införts.
Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockhlms läns sjukvårdsområde, SLSO, bedriver hälso- och sjukvård inom följande områden: primärvård, psykiatri, geriatrik, avancerad sjukvård i hemmet, somatisk specialistvård samt habilitering och hjälpmedel.
I samverkan med Karolinska Institutet (KI) bedriver SLSO forskning, utveckling och utbildning inom allmänmedicin, psykiatri, beroendevård, barn- och ungdomspsykiatri, geriatrik och folkhälsa.
Genom vår medverkan i rådet får vi information om aktuella frågor inom de olika områdena. Exempel på sådana frågor är rapporten ”Hur mår de allra äldsta”, beroendevården för äldre, projektet ”Psykiatri direkt”, framtidsplanerna för Jakobsbergs sjukhus, digitalisering och deltagande i 1177-test samt frågan om terrorhot och annat hot inom vården.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Hälso- och sjukvårdförvaltningen, HSF, ansvarar för att alla invånare Stockholms län har tillgång till en bra och säker hälso- och sjukvård samt tandvård. Uppdraget är att ta reda på hur behovet av hälso- och sjukvård samt tandvård i länet ser ut. Utifrån det behovet beställer förvaltningen den vård och tandvård som behövs.
Förvaltningen följer också upp vårdens resultat och kvalitet. Syftet med uppföljningarna är att säkerställa att vårdgivare, som tecknar avtal med Region Stockholm, levererar den vård som länets invånare behöver.
Några exempel på frågor som vi haft uppe i HSF är budgeten för 2024, information om vacccinationsläget och om läkemedelsbrist, digital bokning av vaccinationer, huvudöverenskommelsen om vård med kommunerna (HÖK:en) och läget för projektet ”god och nära vård”, upphandling av öppenvårdsradiologi, sjukhusavtal för egenregi, plan för vård av äldre, geriatrikplanen (omdöpt till ”vård av äldre”). Vi har även haft möjlighet att vara med i ett par, tre workshops, bland annat om framtidens vård.
Vi vill kunna påverka!
Ni ser att en hel del av punkterna går in i varandra och förekommer i alla tre samråden. Därför har vi en personkontinuitet bland våra representanter. I alla tre råden sitter Ann Hedberg Balkå och Ritva Elg. I SLSO har vi även Ewa Kardell och Barbro Graeffe, i HSF har vi Ewa Kardell och Gabriella Zaunders.
Råden fungerar olika bra. HSF fungerar utmärkt och SLSO fungerar bra, men RPR fungerar inte lika bra som de andra. Handlingar och underlag kommer i bästa fall efter mötena, och de flesta av de deltagande politikerna verkar inte ha något större inflytande i sina partier och verkar tyvärr inte heller vara särskilt väl insatta i frågorna. Vi vill ju kunna påverka! Vi vill inte bara vara delaktiga i dagordningar, ställa frågor och få svar utan även om möjligt i sak.
Skrivet av Ritva Elg