Vandringar 2024

SPF Seniorerna Jernet Natur&Kulturvandring 14 juni Elsarbo-Norrtorpen

Vandringen med start på Elsarbo samlade den 14 juni 8 damer och 8 herrar.
Våra guider denna vandring var Hans Gustavsson, Anneli Eriksson och Camilla Stark. Mycket uppskattat och faktafyllt. Stort tack.

Vi startade vår vandring vid Elsarbo och tog skogsvägen mot Norrtorpen. Vi vick veta allt om hur Elände och Uslamitt fått sina namn av gruvdrängarna en gång. Ett av torpen hade Anneli köpt och flyttat hit permanent. Hon hade en hel del information från husets historia att berätta. Flertalet hus i området vid Norrtorpen var från 1700-talet och hade bara kök och kammare. En tidigare tvättstuga fångade vårt intresse och den nu fallfärdiga byggnaden hade varit i drift så sent att man fått el indraget. Vi stannade även och fick lite historia bakom det nergångna huset som familjen Stark en gång haft. En bild här visar hur det vackra huset nu förfaller alltmer och trädgården med fruktträd som växer igen. Nuvarande ägare avled under vintern 2024 så framtiden är oviss.

Så var vi framme vid nästa mål på Norrtorpen, den berömda orgeln. Den i bygden välkända Alfred Blom ägnade all ledig tid till att bygga en kyrkorgel i ett hus allt för litet för denna pjäs. Inspirationen fick han från Uppsala Domkyrkas pampiga orgel från sent 1800-tal. Alfred cyklade ner till Uppsala föra att lyssna på Åkermanorgeln och tog med sig sina minnen hem och började bygga pipa för pipa för hand och sätta samman sin orgel. Den fick slutligen 76 pipor och möjligt spela i 14 stämmor från klaviaturens 2 manualer och pedaler. På 1940-talet var det en fungerande orgel men utrymme för ytterst få åhörare. Livet avslutades tragiskt när Alfred omkom i Dannemora gruva i samband med ett fall 1949. Nu står den hembyggda orgeln tragiskt nog och förfaller i det lilla huset.

Slutligen landade vår grupp i Elsarbo där Camilla Stark tog emot oss och berättade familjens spännande liv på gården. Detta var vårt andra besök och idag har de totalt 600 hönor som värper bort emot 600 ägg per dygn. Handplockas så klart och säljs. De hade även ett 20-tal nötkreatur och 40 får, samt bikupor så de kan slunga honung och har till försäljning. Deras butik är öppet alla dagar och med Swish betalar man för de varor man köper. Driften de bedriver kallas Regenerativt jordbruk vilket innebär inriktning på kretslopp, jordhälsa och biologisk mångfald. Dessa två ungdomar, som bara är i 30-årsåldern, har stora planer. Camilla och Kennys tankar är att utvecklas vidare och köpa mer mark och satsa helt på sitt regenerativa jordbruk.

Där avslutades vandringen med kaffe på stallbacken i solsken. Vilken fantastisk dag vi fick och stort tack till våra guider och alla som deltog.

 

Text&Bild Jan Edenqvist © SPF Seniorerna Jernet