Rundtur i Väse kyrka

Rundtur i Väse kyrka den 24 april 2024. Vi var omkring 40 personer som samlades i Änglakapellet för att lyssna på Jan Rudérius när han berättade om kyrkan.

  • Väse kyrka
  • Jan Rudérus berättar om kyrkans historia
  • Altartavla i Väse kyrka
  • Jan Rudérus berättar om kyrkans historia för en intresserad grupp från SPF
  • Väse kyrka
  • Jan Rudérus berättar om kyrkans historia
  • Altartavla i Väse kyrka
  • Jan Rudérus berättar om kyrkans historia för en intresserad grupp från SPF

Änglakapellet finns längst ner i kyrkan under läktaren och innehåller både nytt och gammalt. Tex så finns en ny altartavla som är gjord av Annika Eriksdotter Pettersson med ett glaskors i mitten, ett glaskors som även finns i altarbordet.
En gammal medfaren ängel som hittades i tornet gav rummet dess namn och hänger där numera. Två psalmtavlor hittades också i tornet som även de har fått plats i rummet. 
Den första kyrkan i trä från 1100-talet låg mellan hembygdsgården och Klockaregården.
På 1600-talet byggdes en ny liten stenkyrka med en 42 meter hög spira i trä, 
På 1700-talet blev kyrkan för liten och byggdes ut. Ytterväggarna av kyrkans korsarmar blev nuvarande kyrkans ytterväggar. En period bodde det fler människor i Väse socken än i Karlstad.
!1903 gjordes en omfattande renovering av kyrkan och 1951 lades det koppartak på kyrkan som stormen Gudrun gjorde sönder. Turligt nog täckte försäkringen reparationen. 
1955 gjordes en totalrenovering under dåvarande prästen Hjert. Trägolven ersattes med kalkstensgolv och gravhällar togs bort. I slutet av 1800-talet hade man burit ut alla som var gravsatta inne i kyrkan ut på kyrkogården och ingen gravsattes därefter inne i kyrkan. Detta beroende på den stank/odör som blev i kyrkorummet. 
Det finns ett gravkor under altaret (som vi inte fick komma ner i). Under mattan finns en lucka med en trappa ner.
Orgeln har en vacker klang men är svårspelad enl. kantorer men den är unik då det är den enda med ett melodiverk, som jag inte törs ge mej på att förklara vad det är.
Det har funnits många donatorer till kyrkan, bland annat släkten Soop vars släktvapen hänger på norra sidan och släkten Gägerfeldts på södra sidan.
Altaret är från 1700-talet . Det har varit vitmålat en gång i tiden, men återställt efter mycket arbete.
Predikstolen med evangelisterna från 1600-talet var också vitmålat men återställt till ursprung. Den har varit flyttad ett antal gånger och fick sin nuvarande plats vid renoveringen 1954.
Kororgeln från 1950-60-talet hämtades tillbaka till Väse på 80-talet från Norrstrandskyrkan.
Dopfunten från 1700-talet är skänkt till kyrkan.

2004 införskaffades den fina flygeln för 60000 kr på en auktion med hjälp av Allan Nilsson.
Vi avslutade rundvandringen med gott kaffe i sockenstugan.


Birgitta Malm