Pandemiåret. En summering

Summering av Pandemi-året mars 2020-augusti 2021

Jag tror alla kan instämma i påståendet att det har varit en märklig period i våra liv, under så kallade Corona-epidemin.  Inte bara märklig, i den meningen att närmast allt har varit annorlunda; våra sätt att mötas, ses, äta tillsammans, umgås, handla, resa, ja allt som normalt sett ingår i livet.  Perioden har också varit skrämmande i sitt sätt att tvinga oss till ofrivillig isolering, skilja oss från våra familjer och nära, och ta ifrån oss allt som ingår i normalt umgänge. Vi fick lov att lära oss att mötas digitalt via datorns skärm, bära munskydd så fort vi gick utomhus, och att hälsa på våra vänner via armbågen. En synnerligen märklig, skrämmande och annorlunda period i våra liv.

Att hålla liv i en förening vars främsta syfte är att träffas, umgås, resa tillsammans i gemenskap under den här perioden har varit verkligen utmanande. Inte bara med att försöka behålla alla medlemmar, som till stor del har haft sitt sociala liv tillsammans med vännerna i SPF Seniorerna Kedjan, utan också försöka hålla hela organisationen inklusive styrelse och relationerna till distrikt och förbund levande, även med ett uteblivet eller förskjutet årsmöte.

Styrelsen beslutade omgående -i mars 2020- att fortsätta sin sammanträden i sedvanlig ordning varje månad, fast nu med hjälp av den digitala tekniken. Det har fungerat ganska väl, även om det digitala mötet aldrig kan ersätta det fysiska. Samma sak har gällt relationerna med distriktet och förbundet, vars huvudverksamheter också har legat på is under den här tiden.  Förbundet har istället t.ex. genomfört en enorm utbildningsinsats, genom att via nätet utbilda mer än 7.000 medlemmar i hur man deltar och arrangerar ett digitalt möte.  Distriktet har ju inte heller kunnat genomföra sina traditionella utbildningar för presidier och i t.ex. datasystemen, utan har mera bara kunnat genomföra lokala akut-utbildningar hos enskilda föreningar.

SPF Seniorerna Kedjan har under perioden försökt att åtminstone ha någon form av gemensamma aktiviteter, t.ex. genom att promenera tillsammans varannan vecka, och man var också aktiv under förbundets Hälsovecka, då vi hade aktivitet varje dag under veckan ute i byarna och i centrum.

Ofrivillig ensamhet och isolering har nu också staten sett de negativa konsekvenserna av, med försämrad hälsa -både fysisk och psykisk- för de som tvingats isolera sig på grund av epidemin. Föreningar runt Sverige har kunnat få ekonomisk stöd för att skapa aktiviteter för dessa människor, så också Kedjan i Nordmaling, som från den 1 februari 2021 har fått pengar fram till årsskiftet.  I Nordmalings fall har det handlat om ca 525 ensamhushåll där personen fyllt 70 år eller äldre.  I projektet Inte Ensam I Nordmaling -där Britt-Marie Sandström är projektledare- har samtliga hushåll fått brev från SPF Seniorerna Kedjan, och alla med angivet telefonnummer har ringts upp och intervjuats om behov och önskemål av ett antal av våra engagerade medlemmar.  Aktiviteter i form av träffar där vi grillat, lagat sopplunch, haft musikquiz, sjungit tillsammans, fikat m.m. har sedan genomförts i de flesta byar, en bussutflykt till Slöjdarnas Hus i Vännäs har genomförts, och aktiviteter är inplanerade för resten av året, inkluderande datacaféer på ett antal ställen under senhösten. Även om det har varit mycket arbete med allt kring detta projekt, har det gett en stor tillfredsställelse att i dessa tider med isolering eller ofrivillig ensamhet för många, att SPF Kedjan i Nordmaling kunnat bidra till åtminstone en liten ljusning i corona-bedrövelsen.  Som en trevlig bi-effekt har vi med dessa aktiviteter också fått ett antal nya medlemmar till vår förening och gemenskap.

Nu ljusnar det, och nästan alla kan börja återgå till ett mera normalt liv.  Årsmötet är genomfört, styrelsen planerar för fullt med en återgång till det mera normala, den första gemensamma resan bokas för fullt, studiecirklar och kurser kommer snart ut, och framför allt har vi haft vårt första månadsmöte med medlemmarna, och höstens kommande möten är inplanerade. Det ljusnar onekligen, och det känns fantastisk bra!

16 september 2021

Ingemar Sandström

Ordförande

SPF Seniorerna Kedjan i Nordmaling