Månadsmöte september 2019

SPF Kedjan lär om munhälsa

  • Kans Flodin om tandhälsa för äldre

SPF Kedjan i Nordmaling har startat höstens verksamhet. Månadsmötet i september handlade om munhälsa med tonvikt på äldre personers behov. Föreningens ordförande Ingemar Sandström startade mötet med att presentera Hans Flodin som är bedömningstandläkare vid Landstinget i Västerbotten.

Mötesdeltagarna fick ingående information om hur viktig tandhälsan är. Friska tänder är en förutsättning för ett gott socialt liv. God tandhälsa har också betydelse för den allmänna hälsan, och påverkar hur hela kroppen mår. Vissa typer av operationer kan inte genomföras om patienten har infektioner i munnen.

Hans Flodin gav en intressant bild av hur statusen på våra tänder förändrats under de senaste 50 åren. År 1971 var mer än hälften av all 65-åringar i Västerbotten helt tandlösa. År 2002 var siffran 11 %. Idag är endast någon enstaka procent tandlös vid 65 års ålder. Vi blir fler äldre och nästan alla har egna tänder. Men detta ställer också vissa krav då våra tänder är mer lagade. Egna tänder med bryggor och inplantat m.m. kräver skötsel som kan vara svår att utföra särskilt om man är gammal och sjuk.

Hans Flodin gjorde en detaljerad genomgång av vilka resurser som samhället satsar på tandvård och munhälsa i olika situationer i livet och vilka stöd som utgår till patienterna. Hans slutkläm på ett engagerat föredrag var uppmaningen att alla bör gå regelbundet till tandvården hela livet igenom.

Det blev en bra dag för SPF i Nordmaling. Ett viktigt budskap förenades med en trevlig mötesstund. Den sedvanliga kaffeserveringen blev riklig och väl genomförd trots att ordinarie köksstyrka var på SPF resa till Gotland. Ordföranden gav en särskild eloge till de ersättare som skötte uppgiften på ett utmärkt sätt.

Bengt-Olov Käck