Finlandsresa 2024 Referat

”Vårt land, vårt land…” Ja så börjar Finlands nationalsång. Om inte Sverige förlorat Finland under kriget mot Ryssland 1808-1809 kanske vi skulle ha varit ett och samma rike ännu idag och sjungit en och samma nationalsång. Nu ville historien något annat och säkert bäst så. Dock har våra bröder och systrar i öster fått genomlida många umbäranden efter avskiljandet från Sverige och det har säkert stärkt såväl självkänsla och samhörighet bland finländare. Tänk bara på deras ”sisu” inte minst.   

Mycket spännande historia fick vi oss till livs under dessa dagar, som lärde oss mycket om vår granne i öster.

Första dagen förde oss Lönns buss från Sundsvall till Umeå med bland annat ett fint stop med ”bussfika” vid Höga kusten bron. Från hamnen i Holmsund tog vi en lite blåsig men säker färjeresa till Vasa, middag och en skön övernattning på ett av stadens finare hotell.

Efter en god frukost startade dag 2 med en lärorik sightseeing, där vi fick lära oss mycket om denna svensktalande bygd och stad där vi också bland annat fick se Gamla Vasa, där staden låg fram till stadsbranden 1852. Bussresan förde oss sedan söderut med stop i Kristianstad, ”Bottenhavets pärla”, en småstad med dryga 6000 invånare. Staden, som fått sitt namn efter svenske drottning Kristina, grundades 1649 av Per Brahe, generalguvernör över Finland på 1600-talet. I Kristinestad fick vi en gedigen berättelse av en kunnig guide, som visade den gamla stadsdelen med alla dess små och mysiga gränder. Finland smalaste dubbelriktade gata lär finnas där.

Färden gick vidare via Närpes mot Åbo i ett delvis mycket kraftigt regnväder. Hembygdskänslor väcktes hos Ann-Mari och hennes syster, som berättade händelser från deras barndom och uppväxt med stor syskonskara och mycket umbäranden. Passagen med en avstickare genom orterna Övermark och Yttermark liksom Närpes var för oss alla lärorikt. Intressant var att få veta att väster om Europaväg 8 pratade man svenska medan öster om A8 var majoritetsspråket finska. En viss rivalitet gäller mellan språkgrupperna.

Åbo erbjuder ett fint hotell, middag med skön avkoppling och vila efter alla upplevelser. Vi vaknar till en vacker morgon i en brusande morgonstad och lämnar Åbo för en stilla seglats med M/S Glory över lugna vatten och genom en bedårande arkipelag till Mariehamn. I Mariehamn möter ånyo en mycket duktig guide upp och lotsar oss genom Mariehamns stad och dess sevärdheter. Vi lär oss en hel del om Ålands och stadens historia, Ålands självstyre, utveckling mm.

Kvällens middag är en tre-rätters mycket smaklig anrättning till allas belåtenhet. Kvällen blir sen, men efter nyttig sömn vaknar vi till en alldeles underbar morgon. Frukost, utcheckning och möte med vår guide igen. Hon visar oss runt i omgivningarna till Mariehamn, som man normalt inte besöker, när man är i staden. Vi upplever det idylliska varierande landskapet, närheten till havet överallt, de fantastiska äppelodlingarna och inte minst Bomarsunds fästning. Fästningen, som gett namnet åt tiden mellan 1809 och 1854, Bomarsundstiden, då den halvfärdiga fästningen sprängdes. Fästningen skulle vara skyddet för ryssarna mot väst, men sprängdes som sagt av en samlad västlig arme. Vi fick även göra ett besök på Strömsö, varifrån ett omtyckt TV-program görs som också visas i Sverige.

Vid pass mitt i dagen anländer vi till Ekerö för avresa med Ekerölinjen till Grisslehamn och vidare hemfärd med buss i trygga och kunniga chaufförshänder.

Som resenärer på denna intressanta resa imponeras man av Stefans skicklighet och lugna körsätt, vilket vi som pensionärer uppskattar.

Sist men inte minst ska vi tacka våra eminenta reseledare Lena och Gun-Britt, som oförtrutet servar oss på allehanda sätt. Kaffe eller ”Bara kaffe” spelar ingen roll, allt serveras. Bingo och quiz med eller utan godis allt för att vi skall känna oss vid gott mod och trivas.

En mycket fin resa med ett mycket fint lag.

                Näkemiin. Vid pennan Gunnar P