En utflyktsdag med variation!

Med SPF- Seniorerna Nolaskogs till Västerbotten.

Med Abramssons Buss reste den 29 augusti ett gäng från SPF Seniorerna Nolaskogs till Västerbotten med ett välfyllt program.
Kosan ställdes först till Häljegård i närheten av Vännäs och vi
togs emot av Kristina Johansson med personal och alla djuren: biffkor, får, grisar, höns och vallhundar. Denna gård är speciell. Inte ärvd i flera släktled. Kristina och hennes man Erik Johansson, som hade helt andra yrken, ville sadla om och köpte Häljegård 1999 utan att kunna någonting om jordbruk. Erik visste t.ex. inte hur man körde en traktor. Kristina ville inte sköta mjölkkor men var tvungen i början, då gården redan hade 28 st. Man minskade på antalet. Det blev dikor i stället och sedan köttdjur, som det är i dag. Får och lamm var intressant, så det fick bli några stycken i början och ökade succesivt. Nu är det 160 i antal. För att få bete till alla fåren, arrenderade man kommunens mark på olika ställen, Gammlia i Umeå t.ex. det blev ett win-win avtal. Fåren fick bete och kommunen fick sina gräsmattor klippta. Sonen gillar höns, så han samlar – köper och byter – olika vackra raser. Det fanns många. Två vallhundar skötte fåren.
Gården har många aktiviteter. Sommartid spelas opera i stora fårhuset.
Man har kursverksamhet av olika slag. Då vistas man i storstugan, som är en vacker knuttimrad byggnad, som tillverkats för hand. Den är i anslutning till köket, där den närproducerade maten lagas. Man tar t.ex. emot företag, som vill ha en kick-off-träff. Till detta läggs Spa, bad i badtunna, bastu med relax, grillkåta, skjutbana, tipspromenad mm.
Häljegård är verkligen ett ställe med stora möjligheter.

Vi reste vidare till Vännäs och Slöjdarnas Hus, som drivs av en ideell förening med allsköns vacker slöjd, som tillverkats i trakten. Vi beundrade och handlade förstås.

Nästa stopp var Umeå och Bildmuseet. En ny modern byggnad vid Umeälvens strand. Stora fönster ända ner till golvet. Sju våningar. Museet ägs av Umeå universitet och lånas ut för olika utställningar. Gratis inträde för alla, både studenter och allmänhet.
Brita Täljedal var vår duktiga och engagerande guide. Tre konstnärer hade sina verk uppsatta på var sin våning. På 5:e och 6:e våningen fanns Ana Mendieta från Kuba som flytt till USA. Död 1985. Hon hade dokumenterat Kubas gamla historia med målningar och intervjuer med gamla på ön.
På våning 4 fanns målningar av Roger Metto, Stockholm, med motiv från hans barndoms Kiruna.
Våning 2 handlade om "Årets svenska bilderbok", som belönats med den nationella utmärkelsen "Snöbollen" i mars 2017. Författare Ulf Stark och bildskapare Linda Bondestam. Bilderboken som presenteras innehåller " djur som ingen sett utom vi".
Alla utställningarna kommer att visas gratis till hösten varje fredag kl.19.

Så startade bussen mot söder med stopp i Rundvik. Här tillverkades Masonit
1929-2011 ett ypperligt starkt trämaterial bestående av finfördelat spån, som pressats mycket hårt och ytbehandlats med olja. Vattentåligt. Det tillverkades i olika format för olika ändamål, bl.a. skivor för fasadbeklädnad. Man byggde kanoter av det och sparklåda för barn t.ex. Det exporterades över hela världen. Till slut upphörde tillverkningen p.g.a. alltför stor konkurrens och maskinerna såldes till Thailand. Mannen som informerade visade stor kunnighet i företagets tillverkning och historia.
Rundvik minskade i befolkningen ett tag men har nu ökat igen. Problem har uppstått med skolan, då kommunen vill skicka barnen till Nordmaling, trots att det finns elevunderlag och en nybyggs skola i Rundvik. I stället har man byggt ett antal baracker i Nordmaling för undervisning av Rundviks-barnen. Varför? Man kan undra.
I Rundviks gamla skola har man gjort en fin dokumentation av både skolans verksamhet och masonittillverkningen. Måtte den bevaras.
Så förde bussen oss åter till Ö-vik.

Ett stort tack till Hasse Nordin, som skötte om oss på bästa sätt och försåg oss med goda historier av Nicke Sjödin, som passade väl in på resans mål.

/ Margareta Nycander