Vasamuseet och Liljevalchs Vårsalong 13 mars 2024
En något gråmulen vårdag styrde en Vibybuss med ett 30-tal kultursugna seniorer från SPF Aktiv Arboga och SPF Kung Karl mot Stockholm.
Första stopp på vägen blev Enköping där vi intog förmiddagskaffe på konditori Drott som visade sig vara ett mysigt Café med retroinredning, placerat alldeles i anslutning till centralstationen i Enköping.
Färden gick så vidare mot slutmålet Stockholm där vi anlände strax före klockan 11 till Vasamuseet. Där fick vi dela upp oss i två grupper som under ledning av kunniga guider gav oss en halvtimmes grundläggande information om regalskeppet Vasa som på sin jungfrufärd den 10 augusti 1628 kantrade och sjönk utanför Beckholmen i Stockholm efter bara en kilometers färd på vattnet. Efter 333 år på botten bärgades det väldiga skeppet och man kan säga att resan på så vis kunde fortsätta. Idag ligger skeppet i sitt museum och är världens bäst bevarade 1600-talsskepp, praktfullt smyckat med hundratals snidade skulpturer och består till 98% av originaldelar.
Efter guidningen fick vi egen tid att vandra runt i museet för att bese alla utställningar i 7 plan som visar och berättar om vad alla fynd, källor och forskning kan säga om skeppet, människor och samhälle på det tidiga 1600-talet. Vasamuseet bjöd inte bara på kulturell och historisk spis utan vi intog även en god lunch i museets restaurang.
Efter lunchen fick vi ytterligare tid för egen rundvandring i museet och där kunde vi bese många av fynden, bl.a. alla skelett av de personer som hittats i och omkring det sjunkna skeppet. Ett av många fynd var också några kopparmynt som visade sig ha koppling till Arboga då de tillverkats i Arboga kopparmyntverk, som under en kort period 1626 till 1628 låg vid Höjen.
Klockan 14 samlades alla utanför Vasamuseet för en kort gemensam vandring till Liljevalchs där vi under ett par timmar på egen hand fick vandra runt i konstsalarna och bese museets Vårsalong 2024.
Här kunde vi se och uppleva 298 konstverk av 163 konstnärer som hade en stor åldersmässig och geografisk spridning, från 20 till 78 år och från Angered och Bagarmossen till Årjäng och Mörbylånga. Det var stor variation av tekniker och material med allt från måleri, video, skulptur, keramik, textil, teckning och fotografi.
Strax efter klockan 16 återsamlades alla för att kliva ombord på bussen för hemfärd. Men naturligvis så blev det ett fikastopp efter vägen vid Frösvi parkeringsplats där vi fick inta busskaffe med tillhörande god smörgås från Håges i Arboga.
Nöjda med fikat startade åter färden mot Kungsör och Arboga. Innan vi så skildes tackades med värmande applåd, dels vår chaufför Simon för en lugn bussfärd och dels Jan Peterson som nu gjorde sin sista resa som SPF Aktiv färdledare.
Text och foto: Bengt-Åke Pålsson