Agitator i fokus
Det var 25 nyfikna SPF-are som på onsdagseftermiddagen blev insläppta, efter legitimationskontroll, i Agitators lokaler ute vid flyget. Vi blev under ett par timmar guidade, av Produktion managern tillika destilleriteknikern Christian Wikström, i den ädla konten att tillverka whisky.
Han lärde oss att ska man göra whisky måste man ha vatten, säd, jäst, trätunnor och massor med kaffe till destillatören. Vanligen används korn eller majs vid whiskytillverkning men det går även att använda andra sädesslag.
Drycken lagras i stora tunnor av varierande träslag, vanligast är fat gjorda av ek. Fat tillverkade av kastanjeträ används också men ger en annan smak på drycken. Totalt fanns ca.6000 fat i Agitators lager och faten låg på höga ställningar från golv till tak.
Tillverknings- och lagerlokalerna var invallade, d.v.s. omgavs av höga trösklar i händelse av läckage.
Innan vi fick tillträde till lokalerna fick vi lova att inte skruva eller röra på några rattar eller andra spakar, alla inställningar sköts mekaniskt av en person.
Agitator startades 2016 och har nu 8 st anställda. Deras storsäljare Swedish Blend, lagras i minst 3 år. Den ligger lagom i pris för att de flesta whiskylovers ska ha råd att köpa den.
Arbete med att ta fram fler sorter och smaker pågår kontinuerligt, det experimenteras med olika smaksättningar, nya fat, begagnade fat, fat i olika träslag, olika typer av jäst m.m.
En whiskytillverkare i Norrland har den största kvantiteten i Sverige men Agitator i Arboga säljer mest av svensk whisky i landet.
På senare tid har de också startat upp tillverkning av rom och gin.
Under Coronapandemin lades produktionen delvis om genom att tillverka handsprit till sjukhusen.
Vi såg flera hyllmeter med flaskor med färgglada etiketter men vi fick tyvärr inte smaka på något då de inte hade serveringstillstånd.
Text: Margareta Fried
Foto: Inger Kåberg Johansson