Landshövdingen på besök

  • Minoo Akhtarzand Foto:Birgitta Andersson

Landshövdingen på medlemsmöte hos SPF Seniorerna Sala måndag 30 oktober SPF gästades av Minoo Akhtarzand, en mycket färgstark och mångerfaren kvinna,som är Västmanlands landshövding sedan snart två år.
Hon började med att berätta lite om sin barndom i Iran, där hon växt upp i en militärfamilj. Till Sverige kom hon i mitten av 70-talet, då en av hennes bröder hade
flyttat hit och föreslagit henne att komma hit som gäststuderande. Minoo ville bli ingenjör. Efter att först ha lärt sej svenska sökte hon sen till KTH, där hon blev civilingenjör 1982 inom elkraftteknik.
Revolutionen i Iran hade ägt rum 1979 och den medverkade till att hon kom att bli kvar i Sverige. Hon hade då också gift sig med en man som även han kommit från Iran. Hon fick med tiden flera chefsbefattningar inom energibranschen och arbetade i många år på Vattenfall. När hon var generaldirektör för Banverket år 2010, fick hon erbjudande om att bli landshövding i Jönköpings län. Där stannade hon kvar tills hon fem år senare tillfrågades om att bli landshövding i Västmanlands län. Efter viss betänketid tackade hon ja.
Det är ovanligt för en landshövding att inte ha varit politiker tidigare och än mer ovanligt är det att ha varit landshövding i mer än ett län, så Minoos erfarenhet är ganska speciell.
Hon uppfattar Västmanland lite som ett Sverige i miniatyr och som ett teknikcentrum för hela landet med styrkeområden inom bl a energi. Här finns ju flera mycket stora företag.
Landshövdingen är regeringens företrädare och samordnare i länet och den som ska se till att beslut från riksdag och regering tillämpas.Förutom att vara myndighetschef för läns-styrelsen, så är hon också ordförande i många organisationer inom flera olika verksam-hetsområden. Hennes kalender är ordentligt fulltecknad och hon säjer sej trivas mycket bra med sitt uppdrag.

Efter några frågor från åhörarna avtackades Minoo med en stor blombukett före kaffe och goda smörgåsar.

Anita Hedberg