Dagsresa till Hälsingland- de drog ända in i Hälsingland!

En strålande varm sommardag bar det av mot vackra Hälsingland. Vi var 44 förväntansfulla pensionärer, alla medlemmar i Salas välfungerande SPF avdelning.

Bussen tog sig smidigt fram till Trönödal. Här besökte vi Söderblomsgården och erinrades om Nathan Söderbloms tappra och hedervärda ambition att mäkla mellan världsreligionerna. Hans hem är numera museum med inventarier ända från 17-talet. Ärkebiskopens betydelse för lokalsamhället är och var stor. Lägg därtill att han fick Nobels fredspris och invaldes Svenska Akademien.

En kopp kaffe och en Trönömacka (med fårkött och rabarberchutney) smakade sedan utmärkt. Ett stenkast nedanför Söderbloms gård ligger Trönös gamla kyrka från 11-talet. Efter en intressant guidad genomgång av kyrkan stämde vi upp i den av Nathan Söderblom tonsatta sommarpsalmen "I denna ljuva sommartid". 

Nästa anhalt blev Restaurang Albertina vid Skärså Fiskeläge. På menyn står det strömmingsflundra och varmrökt lax. Gott.

Dagens sista begivenhet blev Växbo Lin, ett familjeägt företag strax utanför Bollnäs. Vi informerades om tillverkningen och vandrade igenom de imponerande maskinhallarna innan vi släpptes lösa i butiksavdelningen som tjänar som lagerrum. Vi nöp i ett rikt utbud av dukar, handdukar, gardiner, klädesplagg, borstar mm i allsköns former och kulörer. Innan avfärden smakade kaffe o kaka bra.

Vår utmärkte chaufför rattade oss hem över via bland annat broarna över Gysinges fina vattenströmmar.

Återstår att varmt tacka Bo Sjöberg samordnat och ansvarat för denna minnesvärda resa.

Text; Margareta Thelander och Foto; Bo Sjöberg