En eftermiddag på Madagaskar
Det senaste medlemsmötet för seniorerna i Sala SPF fylldes av lemurer, rara fåglar och kameleonter från Madagaskar, jordens fjärde största ö som skiljdes från det afrikanska och asiatiska fastlandet för 160 miljoner år sedan.
Här finns hundra arter av lemurer, sjuttiofem procent av jordens alla kameleonter, tusentals orkidéer, och massor av fåglar som bara finns på Madagaskar, alltså endemiska, på fackspråk. Den som berättade och visade bilder heter Yngwe Elfwing som till vardags bor på sin föräldragård, Sörby i Heby. Han är fågelskådare, naturvän och fotograf och har i sitt yrkesliv jobbat med utveckling av IT-system. Sedan barnsben har han fascinerats av naturen, först den alldeles nära runt gården, och senare av naturområden i olika hörn av vår jord.
Alla bord i Mikaelsgården var fullsatta av kaffesugna seniorer. Om kaffet kom från Madagaskar förtäljer inte historien, men det är kaffe och vanilj som landet exporterar mest av. Ett fattigt land är det, men rikt på egna, säregna djur. Svedjebruk och fällning av regnskog hotar landets endemiska arter. den politiska ledningen har varierat och har olika inställning till vad som ska skyddas eller ej. Att eko-turista på Madagaskar är ett sätt att bidra till att landets möjligheter att bevara det som finns kvar. Yngwe Elfwings naturengagemang räcker också för hans egen mark i Heby. -Jag har gjort en skogsplan för att få mina marker hyggesfria, men det kommer att ta tid. Han ser plågad ut när han pratar om Madagaskars läge, där nästan alla i landet, 28 miljoner, är jordbrukare och behöver markerna för att odla mat. Men har i alla fall fångat de djur som han vill bevara, åtminstone som ett vackert foto.
Bild nr:
1. Yngwe Elfwing.
2. En av de vackra kameleonterna på Madagaskar, 75 procent av jordens
kameleonter finns här.
3. Ringsvansad lemur, en av 100 arter.
4. En av de ovanliga fåglarna, Schlegers Asity, grönryggad Asit.
5. Rödskuldrad Vanga
Text och porträttfoto: Birgitta Alenius
Foto: Yngwe Elfwing