Smaka på Dalarna
En dagstur med buss i södra Dalarna gav oss både intressanta inblickar i småföretagsamheten på landsbygden och smakliga exempel på deras produkter.
Första stoppet blev på Sahlins strutsfarm utanför Borlänge. Strutsbonden som har nästan 200 fåglar på sin gård gav oss nya kunskaper om strutsarnas liv, när hannen blir könsmogen får han röd näbb och röda ben (se pilarna på bilden) och styr då hela flocken. Skall man baka sockerkaka på strutsägg så motsvarar ägget 25 hönsägg. Sahlins utnyttjar alla delar av strutsen. Vi fick fika med smaklig strutsmacka.
Murboannas mejeri som producerar delikatessostar, bjöd på lunch som givetvis avslutades med provning av smakrika ostar.
Skedvi Bröds produkt, knäckebröd, kan vi köpa på hemmaplan, och här fick vi se hur deras skickliga bagare gräddar knäckebrödet för hand i vedeldade ugnar. Eftermiddagsfika med knäckemacka och besök i deras saluhall avslutade besöket.
Text och bild; Per Byström