Bubbelprovning

Rubrik: SPF Hamre provar ”Bubbel”

Vi har provat rött vi har provat vitt och nu var det dags för drycker som bubblar. 
20-talet medlemmar i SPF Seniorerna Hamre samlades under ledning av vår vinkännare Tommy Andersson, för att pröva fyra olika sorter – Prosecco, Cava, Champagne och Trento Doc. Man har räknat ut att det kan finnas 49 miljoner bubblor i en champagneflaska.
1531 uppfanns det mousserande vinet. Det talas om två tillverkningsmetoder – Charmatametoden som används för Prosecco - vinet är redan mousserande när det hälls på flaska. Champ-metoden gäller för Cava och Champagne. I Champagne tillsätts jäst, flaskorna lutas med korken liggande neråt, vänds ¼ varv för att jästen ska rinna ner mot korken. Korken tas senare bort tillsammans med jästen. Flaskan fylls åter upp med blandade druvor från flera olika vingårdar för att förfina drycken.
Vi snurrade glasen, sniffade och smakade – det var svårt att skilja det ena från det andra men vi lät oss väl smaka av alla sorter. De flesta var överens om att vinnaren var nummer 3 som visade sig vara champagnen.
Text: Gunnel Lundin
Foto: Håkan Fehne