Låt de seniorer som vill kunna jobba så länge de önskar
Vi seniorer måste ses som en resurs. Den som vill stanna kvar på arbetsmarknaden ska kunna göra det, utan att mötas av hinder som stelbenta regler eller åldersdiskriminering. Negativa attityder till äldre arbetskraft måste motverkas ytterligare – vi ska alla bedömas efter kompetens, inte ålder.
Så här tycker vi:
- Överväg fortsatta höjningar av åldersgränsen i Lagen om anställningsskydd (LAS). Den ligger år 2023 på 69 år och sammanfaller ungefär med den behövliga pensionsåldern, dvs den ålder till vilken man bör arbeta för att få en allmän pension som andel av slutlön som de första årskullarna i systemet som var födda i slutet på 1930-talet. Yrkesaktiva bör ha möjlighet att arbeta längre än så och då omfattas av anställningstrygghet mm, LAS-åldern bör därför höjas ytterligare. På sikt bör Sverige överväga att göra som Danmark och avskaffa åldersgränsen helt.
- Förenkla avtal och regler för mer flexibilitet kring arbetstider och arbetsuppgifter, och stärk arbetsmiljöarbetet.
- Premiera arbetsgivare som arbetar aktivt för att behålla och rekrytera seniorer.
- Underlätta ekonomiskt för seniorer på arbetsmarknaden. En del seniorer arbetar inom ramen för de tjänster som omfattas av ROT- och RUT-avdragen. Utvidga RUT-avdraget till att inkludera fler tjänster, avskaffa skatten helt för 65-plussare som köper RUT-tjänster, och behåll arbetsgivaravgiften för de som är 66 år och äldre som arbetar på nivån omkring 10 procent.
- Bekämpa åldersdiskriminering på arbetsmarknaden tydligare än idag.
Klicka här för att öppna rapporten "Superseniorer som jobbar"