Eva Eriksson: Positivt besked om att kunna pausa tjänstepension

Ett klart positivt besked att det nu tas steg för att göra tjänstepensionen mer flexibel. Men utöver att kunna pausa utbetalningar bör man också kunna ändra sitt uttagsval, menar Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

  • – Från SPF Seniorernas sida hoppas vi att ytterligare regelförändringar kan göras inom tjänstepensionen så att den blir mer flexibel, säger Eva Eriksson.

Under torsdagen kom besked från regeringen att Pensionsgruppens partier är överens om att det ska bli möjligt att pausa utbetalningar av tjänstepension. Frågan ska nu beredas i regeringskansliet.

– Ett klart positivt besked att människor framöver kommer att ha möjlighet att i större utsträckning bestämma över sina tjänstepensionsutbetalningar. För en senior som under en period har arbetsinkomster eller som vill fundera kring sin privatekonomi som följd av större livshändelser är beskedet ett klart fall framåt. Det har länge gått att justera i uttaget av den allmänna pensionen, självklart ska det gå att göra detsamma i tjänstepensionen.

– Från SPF Seniorernas sida hoppas vi att ytterligare regelförändringar kan göras inom tjänstepensionen så att den blir mer flexibel. Vi menar att det bör bli möjligt att ändra sitt val av uttagstid för tjänstepensionen. Detta är särskilt viktigt då tjänstepensionen kommit att bli en nödvändighet inom den totala pensionen – att stå utan tjänstepension, eller ha låg tjänstepension efter några år, innebär en betydande risk för att man får en allt för svag pension livet ut.

SPF Seniorerna har länge arbetat med frågan om mer flexibilitet när det gäller uttagsvalen kring tjänstepensionen och har skrivit en rapport samt synts i media.

Klicka här för att läsa vår rapport

Ta del av våra beräkningar och mediaframträdanden i
Aftonbladet 
Expressen