SPF Seniorerna i Expressen om uttag av tjänstepension

Till skillnad från den allmänna pensionen är tjänstepensionen inte speciellt flexibel. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson menar att det måste bli möjligt att pausa och justera uttag av tjänstepension på samma sätt som man kan göra med den allmänna pensionen.

  • Eva Eriksson poängterar att tjänstepensionen har blivit en allt viktigare del av pensionen.

– Som individ ska man ha friheten att själv bestämma och kunna anpassa detta. Politiken har sedan 6-7 år haft ett förslag på sitt bord om att förändra i inkomstskattelagen, för att just möjliggöra att kunna justera i tjänstepensionsutbetalningar. Det är definitivt på tiden att detta nu genomförs, säger Eva Eriksson, till Expressen.

Eva poängterar att vi måste komma ihåg att tjänstepensionen har blivit allt viktigare. Den är inte längre bara ett komplement till den allmänna pensionen utan ofta en nödvändighet för en pension som går att leva på.

SPF Seniorernas beräkningar som presenteras i Expressen visar på en mycket kraftig fallhöjd för den som har valt att plocka ut hela sin tjänstepension på fem år. En person med 35.000 kronor i slutlön som väljer att ta ut hela tjänstepensionen på fem år tappar nästan 15.000 kronor i inkomst från det sjätte året. Från 29.853 kronor till 15.100. Som uttagen görs idag så är tjänstepensionen helt eller delvis slut för ungefär hälften av pensionärerna redan i 70 till 75-årsåldern. Enligt en undersökning som Pensionsmyndigheten har gjort önskar många i efterhand att de skulle ha valt en längre uttagstid.

Här nedan kan du se SPF Seniorernas tabell som visar hur olika uttagstider slår på tjänstepensionen. Exemplet visar skillnaden för en person med 35.000 kronor i slutlön:

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(Artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)