Seniorer en del av svaret på äldreomsorgens utmaningar

I dag arrangerade Omsorgsforum sitt första seminarium. Rubriken var Allt fler blir allt äldre – hur rustade är vi egentligen? SPF Seniorerna inledde seminariet.

  • Peter Sikström betonade att seniorernas erfarenheter måste tas tillvara för att möta framtidens ökade behov och krav på omsorgen.

– Samhällskontraktet för äldreomsorg är otydligt, vilket skapar osäkerhet både för invånare och utförare, sa Peter Sikström, generalsekreterare för SPF Seniorerna när han öppnade Omsorgsforums seminarium. 

– Antalet seniorer som behöver stöd ökar, och de har högre krav på omsorgen. SPF Seniorerna vill se mer resurser till äldreomsorgen, men de ska användas effektivt. Att slänga mer resurser efter redan dåligt utnyttjade är ingen lösning. Utöver resurser krävs kompetens, bättre arbetsvillkor, ledarskap, välfärdsteknik och framför allt nytänkande. På lång sikt behöver organisationen av äldreomsorgen och äldresjukvården omprövas i sin helhet. Vi uppmanar kommuner och privata aktörer att lyssna på seniorerna, deras kunskap och erfarenhet är nyckeln till en framgångsrik lösning, betonade Peter Sikström.

Vi kommer inom kort lägga upp en länk här för att kunna se seminariet i efterhand

SPF Seniorerna är en av grundarna till Omsorgsforum – en oberoende och öppen mötesplats för utbyte om omsorgen. Bakom Omsorgsforum står ett antal aktörer som lyfter omsorgsfrågor i det offentliga samtalet. Vi vill öka kunskapen om omsorgen och dess villkor samt skapa uppmärksamhet för de utmaningar och möjligheter som Sveriges omsorg står inför.