SvD skriver om vår nya rapport som visar att pensionssystemet håller på att falla ihop
SPF Seniorernas nya rapport, som släpps tisdag 22/10, visar att statliga bidrag står för en fjärdedel av varje utbetald pensionskrona till en vanlig pensionär. ”Vi går mot ett grundpensionssystem”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson till Svenska Dagbladet.
Staten skjuter årligen till över 50 miljarder kronor till pensionssystemet. Trots detta sjunker den allmänna pensionen, vilket leder till att systemet rör sig mot ett grundpensionssystem liknande den gamla folkpensionen. SPF Seniorernas ordförande, Eva Eriksson, kritiserar att politikerna har valt att lappa och laga, istället för att lösa grundproblemen i pensionssystemet.
– Pensionssystemet är ett lutande Pisatorn som håller på att falla ihop, säger Eva Eriksson till Svenska Dagbladet.
När pensionssystemet sjösattes på 1990-talet, var den centrala principen att det skulle vara helt fristående från de statliga finanserna. Politikerna har inte sagt att man har övergivit den principen men det är vad som har skett.
– Om det är så att pensionssystemet inte håller måste man säga det. Man kan inte både säga att man vill hålla fast vid de ursprungliga principerna i systemet och samtidigt skjuta till allt mer statliga medel, säger Eva Eriksson.
För tre av fyra av dagens och framtidens pensionärer lönar det sig inte att arbeta för sin pension.
– Det betyder att vi går emot ett grundpensionssystem, som den gamla folkpensionen, förklarar Eva Eriksson.
SPF Seniorerna vill att politikerna på allvar tar tag i frågan om att stärka pensionssystemet. I rapporten föreslås att pensionsavgiften höjs från nuvarande 17,2 % till 18,5 %, vilket skulle vara mer kostnadseffektivt för staten.
– Om man inte kan komma överens om ett rättvist allmänt system där en person som arbetat i fyrtio år kan känna sig trygg med att man får en pension man kan leva på, så kan vi lika gärna ha privata pensionssystem, menar Eva Eriksson.
SPF Seniorernas rapport kommer att presenteras på vårt seminarium den 22 oktober, klockan 10.
Klicka här för att följa seminariet digitalt
Klicka här för att öppna Svenska Dagbladets artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)