Det krävs förändringar i regelverk och attityder för att fler ska kunna och vilja jobba längre

I en debattartikel i Altinget ger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson förslag på åtgärder för att fler ska orka och vilja jobba längre. Hon menar att åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden måste stoppas och att arbetsmiljön behöver prioriteras både av politiken och arbetsgivarna.

  • Vi seniorer har en enorm kompetens och erfarenhet som arbetsmarknaden borde värdera som en resurs i större utsträckning, skriver Eva Eriksson.

    Sysselsättningen bland seniorer har ökat de senaste 20 åren, men det finns fortfarande en stor potential bara förhållandena på arbetsmarknaden är de rätta. Vi kan och bör göra mer för att de seniorer som vill ska kunna jobba, jobba mer eller jobba längre i Sverige, skriver Eva Eriksson. Hon menar att negativa attityder till äldre arbetskraft måste motverkas och lyfter följande åtgärder:

    • Gör regelverken mer flexibla med möjligheter till anpassade arbetstider och arbetsuppgifter. Utveckla lösningar där seniorer kan trappa ner i slutet av arbetslivet utan att det påverkar pensionen negativt.
    • Höj successivt åldersgränsen i lagen om anställningsskydd (LAS) och överväg att avskaffa den helt.
    • Arbetsmiljön måste prioriteras av både politiken och arbetsgivarna för att fler ska kunna orka och vilja jobba längre.
    • Underlätta ekonomiskt för seniorers deltagande på arbetsmarknaden, exempelvis genom förmånliga inkomstskatter vid en tidigare ålder.
    • Bekämpa åldersdiskriminering på arbetsmarknaden på olika sätt. T.ex. genom en statlig informationskampanj som lyfter fram nyttan och värdet av senior arbetskraft.
    • Säkerställ att tjänstepensionsinbetalningar i alla avtal upphör tidigast vid riktåldern och på sikt tidigast vid LAS-åldern.

    Klicka här för att läsa hela debattartikeln i Altinget