Hälsa & omsorg

När får vi ett nationellt vaccinationsprogram för äldre?

SPF Seniorerna deltog i debatten under dagens seminarium i Almedalen som handlade om hur regeringen bör agera för att få på plats ett nationellt vaccinationsprogram för äldre.

DN Debatt: Ge kvinnor över 75 möjlighet att överleva bröstcancer

Nu måste Socialstyrelsen våga besluta att även kvinnor som passerat 75-årsstrecket ska kallas till screening. Det skriver SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson på DN Debatt tillsammans med företrädare för flera kvinno- och seniororganisationer.

Eva Eriksson välkomnar Härnösands kommuns satsning på seniorers hälsa

Härnösands kommun satsar upp till 50 miljoner kronor tillsammans med Utfallsfonden på att förebygga sjukdomar och förbättra livskvaliteten för sin äldre befolkning genom tidiga insatser. "En fantastiskt bra idé", säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, till Aftonbladet.

Tillgång till läkemedel avgörande för ett tryggt liv

Brist på läkemedel är i dag ett problem för många seniorer och deras närstående. I beredskap, kris och krig riskerar problemet att växa och bli ännu värre. Det var temat för ett rundabordssamtal i Sveriges riksdag där SPF Seniorerna företrädde seniorers intresse.

Stora skillnader i hemtjänstens kvalitet i Stockholms stad

Kungsholmen har den bästa hemtjänsten i Stockholms stad och skillnaderna mellan stadsdelarna är stora. Det visar Hemtjänstindex granskning av Stockholms stadsdelsområden.

Debatt: Förstärk den medicinska kompetensen i äldreomsorgen

Det finns ett starkt behov av ett politiskt ledarskap som prioriterar äldres vård och omsorg ute i landets kommuner och regioner. Det är budskapet i en debattartikel skriven av SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och Anders Åkesson, Riksförbundet Hjärt Lung.

Ett steg framåt för seniorers psykiska hälsa

Socialminister Jakob Forssmed presenterade i dag en del av regeringens vårändringsbudget som blir offentlig i sin helhet nästa månad, och ett regeringsuppdrag att kartlägga äldres psykiska hälsa.

Möte med SKR:s högsta ledning

I dag träffade SPF Seniorerna högsta ledningen i Sveriges kommuner och Regioner (SKR) för att tala om välfärdsteknik och äldreomsorg. Vid mötet framförde SPF Seniorerna att teknik måste utgå från dem enskilda seniorens behov, förutsättningar och önskemål.