Kommentar om Corona-kommissionen: ett tragiskt misslyckande där ingen aktör står utan ansvar
SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor, Gösta Bucht, kommenterar Corona-kommissionens delrapport om äldreomsorgen. Sverige har misslyckats att skydda de äldre. Mycket beror tyvärr på att de stora strukturbrister vi länge pekat på inte har åtgärdats, alla aktörer på alla beslutsnivåer bär ansvar för att ha ignorerat äldreomsorgens behov under årtionden.
Kommentarer från Gösta Bucht som är SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor och professor emeritus i geriatrik, angående Corona-kommissionens delrapport om äldreomsorgen.
- Corona-kommissionen fastslår att strategin att skydda de äldre under pandemin har misslyckats. Vi delar denna syn fullt ut. Det har saknats kunskap om äldreomsorgen på flera nivåer, och äldre fick stå tillbaka för sjukvårdens behov i starten av pandemin men också därefter. Goda exempel på samverkan finns, men tyvärr alltför många dåliga. Alltför många viljor styr i en kris när 21 regioner och 290 kommuner ska samverka och dra åt samma håll. Tyvärr verkar de ansvariga inte ha lärt sig något från i våras heller, även nu i andra vågen råkar de äldre värst ut.
- Det tragiska är inte bara detta faktum utan också att vi i SPF Seniorerna och statens egna myndigheter sedan flera år tillbaka har påtalat just de strukturproblem som kommissionen nu anger som skäl till misslyckandet. Det handlar om bristande kompetens hos personalen och otrygga anställningar, inte minst den svaga medicinska kompetensen och ledningen inom äldres vård och omsorg och de flesta regioners brist på geriatriker.
- Med flera olika huvudmän blir ansvaret splittrat, det saknas helhetssyn och samordning. Genomgående har vi sett att ingen vill ta ansvar för bristerna, men alla har ett ansvar här för att under många år ha misskött äldreomsorgen. Regering och riksdag, statliga myndigheter, regioner och kommuner samt vård- och omsorgsföretag.
- Det duger varken att skylla på andra eller att tro att utbildningsinsatser för personalen eller mer pengar kommer att lösa detta. Istället krävs ett ordentligt omtag i alla delar av äldreomsorgen där man vänder på alla stenar och där alla former av förändringar övervägs. Alla har ansvar för detta, men staten måste ta på sig ledartröjan om man menar allvar med att vi ska få världens bästa äldreomsorg.
Från SPF Seniorerna menar vi att staten ska ta ansvar för:
- att den medicinska kompetensen måste höjas i kommunerna, både på ledningsnivå och hos dem som arbetar närmast de äldre. Detta kan ske genom att regionerna tar över ansvaret för hemsjukvården och särskilda boenden, eller genom att primärvården i sin helhet övergår till kommunerna, som det en gång var tänkt.
- att göra en särskild satsning för att kraftigt öka antalet geriatriker. Regionerna ska tvingas prioritera och planera för fler utbildningsplatser i geriatrik.
- att fastställa nationella minimikrav på både tillgänglighet och kvalitet samt skärpa lagstiftningen för omsorgen - insatser till äldre ska ge rätt till goda levnadsvillkor och inte bara skälig levnadsnivå, som i dagens socialtjänstlag.
- att ge kommunerna möjlighet att anställa läkare, liksom fler sjuksköterskor, vårdbiträden och undersköterskor med högre kompetens.
En återgång till det "normala" inom äldreomsorgen när pandemin väl är över är helt otänkbart. Förändringen måste börja nu.