Merparten av coronarestriktionerna tas bort från och med onsdag 9 februari

– Alla som har vaccinerat sig kan se fram emot att samhället öppnar upp igen, sa socialminister Lena Hallengren, på regeringens pressträff den 3 februari. Folkhälsomyndigheten förklarade också att man inte längre värderar covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

  • Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Pandemin är inte över, men på väg in i en helt ny fas. Flera studier visar att omikron ger mildare sjukdom. Data från Sverige ger samma bild. Antalet covidpatienter inom sjukvårdens intensivvård har varit stabilt. Antalet patienter på sjukhusen har visserligen ökat, men inte alls i paritet med smittspridningen, sa statsminister Magdalena Andersson.

SPF Seniorerna uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation att ta sin tredje vaccindos om man inte redan gjort det. Det är också fortsatt mycket viktigt att ge akt på sitt mående och stanna hemma och undvika kontakter om man har symtom eller känner sig sjuk.

Sammanfattning av kvarvarande rekommendationer:

  • Alla som är över 12 år bör fortsatt vaccinera sig.
  • Stanna hemma vid sjukdom eller misstänkt covid-19.
  • Ovaccinerade rekommenderas fortsatt att undvika trängsel och stora folksamlingar.
  • Hälso- och sjukvården och omsorgen behöver fortsatt vidta riskreducerande och förebyggande åtgärder.

Klicka här för att läsa Folkhälsomyndighetens information om vad som gäller fr.o.m. 9 februari