Försämrat högkostnadsskydd riskerar seniorers hälsa

Under fredagen presenterade socialdepartementet förslag till nytt högkostnadsskydd för läkemedel. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar.

  • – En lösning som den nu föreslagna anser vi är fel väg att gå, eftersom den medför risk för att patienter avstår från att köpa ut allt som förskrivits och därmed risk för dålig följsamhet till ordination, säger Eva Eriksson..

Eva Eriksson kommenterar: 

"Vi motsätter oss en så kraftig höjning av egenavgiften för den enskildes läkemedelskostnad. Seniorer är de största konsumenterna av läkemedel. Äldre med låg pension riskerar att avstå från att köpa ut samtliga förskrivna läkemedel vid ett och samma tillfälle. Det kommer att leda till att patienter blir sämre på att följa ordination, vilket riskerar ökat insjuknande och därmed fler besök på akutmottagningen. Sammantaget medför det lidande för seniorer och deras närstående samt ökade kostnader för regionerna.

Redan idag har många äldre med kroniska sjukdomar det svårt att få ekonomin att gå ihop. Förslaget om kraftig höjt kostnadsgolv och tak, liksom ändringar i kostnadstrappan för högkostnadsskyddet lägger ytterligare börda på en redan hårt prövad grupp. Många kommer upp till första steget vid första uttaget. 

Vi har stor förståelse för att samhällets kostnader för äldre ökar. Vi blir att fler äldre och vi kan samtidigt behandla allt fler sjukdomar med effektiva läkemedel. Men, en lösning som den nu föreslagna anser vi är fel väg att gå, eftersom den medför risk för att patienter avstår från att köpa ut allt som förskrivits och därmed risk för dålig följsamhet till ordination." 

Bakgrund:

Socialdepartementet föreslår att patienter ska betala hela beloppet för läkemedelskostnader upp till 2 000 kronor. Idag ligger detta så kallade kostnadsgolv på 1 425 kronor. Samtidigt föreslås kostnadstaket höjas, dvs. det högsta belopp en patient betalar för läkemedel och förbrukningsartiklar som ingår i högkostnadsskyddet under en tolvmånadersperiod, från 2 900 kronor till 3 800 kronor. Även de tre trappsteg som föregår kostnadstaket höjs. Frikortet kommer att börja gälla vid samma läkemedelskostnad som i dag, dvs. 7 117 kronor.

Förändringen föreslås ske i tre steg som sammantaget medför en nedjustering av läkemedelsförmånen, dvs. en höjning av patienters egenavgifter, om hela 5,4 miljarder kronor år 2025–2027. En ändring som medför kraftiga höjningar av egenavgifterna för receptläkemedel. Första steget förväntas träda i kraft den 1 juli 2025.