SPF Seniorerna vill ha lag på registerutdrag i omsorgen

Självklart ska kommuner begära utdrag ur belastningsregistret innan de anställer en person i äldreomsorgen. Det säger företrädare för SPF Seniorerna när de intervjuas av Sveriges Radio.

  • SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson reagerar starkt på nyheten om att inte ens hälften av landets kommuner begär utdrag ur polisens belastningsregister innan anställning inom äldreomsorgen.

Enligt Sveriges Radio P4s enkät så begär inte hälften av landets kommuner utdrag ur polisens belastningsregister vid anställning inom äldreomsorgen. Detta trots att det rapporterats om både grova våldsbrott och stölder inom hemtjänsten. Utdrag från belastningsregistret är ett lagkrav om man ska jobba i verksamheter med barn, men inte inom äldreomsorgen.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson säger till P4 Värmland att situationen är mycket allvarlig.
– Det gör mig verkligen orolig och besviken att man struntar i att gå igenom belastningsregistret, det tycker jag är oerhört allvarligt.

Chatrine Pålsson Ahlgren, som är ordförande för SPF Seniorerna Mönsterås säger till P4 Kalmar att hon vill se ett lagkrav på registerutdrag i omsorgen. När allt fler bor hemma så måste brott förebyggas.

Klicka här för att lyssna på reportaget i P4 Värmland
Klicka här för att lyssna på reportaget i P4 Kalmar

Klicka här för att se om din kommun begär utdrag ur polisens belastningsregister för personer som ska börja jobba inom äldreomsorgen